Göran Persson tror på euron.

 Ska man tro mediabevakningen av eurozonen vore euron Sveriges undergång. Men så är det inte. Vår skvalpande krona är nu så dyr att exportindustrin går på knäna, kanske speciellt råvaruindustrin. Skogsindustrierna blöder. Euron har t ex tjänat Tyskland och Finland väl och Sverige skulle sannolikt ha tjänat på den. Greklands problem är stora men påverkar inte oss särskilt mycket. Greklands problem är hemlagade.

http://www.expressen.se/nyheter/goran-persson-fortsatter-tro-pa-euron/

Etiketter: ,

13 kommentarer

 1. Lars Johansson

  Nämen Håkan vad ser jag du använder Göran som referens, funderar du på att rösta rött ? kors i taket.

  Tror inte vi hade tjänat på medverkan i Eurozonen och ska vi ha Euro eller inte, tja jag tror vi överlever utan.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Lars Johansson (2013-05-12 18:38)
  Göran P gör en del intressanta utspel från herrgården sin. Han är då inte rädd av sig! Och skogsbranschen ligger honom varmt om hjärtat. Skogsbranschen är viktig för Norrland och den starka kronan gentemot euron är ett elände. Vilhelminasågen försvann t ex!!

 3. Lars Johansson

  Skogsindustrin ha det inte lätt, åkerinäringen anser att man betalar för lite, skogsägarna anser att man får för lite, bolagen vill ha högre avkastning och ser man på exporten så kan man föra ett resonemang om kronkurs men hade ett medlemskap i euron löst kostnadsläget?

  Hur var det under den period när kronkursen var låg, priset låg på 10 kr för euron, tror inte man klagade då.
  Kommer euron att gå upp igen, tja det må vi se men fördelen med att inte vara knutna anser jag vara större än nackdelarna. Göran Person var aldrig min favorit, delar inte hans syn på nationalekonomi eller ekonomisk politik.

  Men du har rätt i att skogsindustrin står inför många svåra utmaningar, ty omställningen till hållbar ekonomi och hållbart kretslopp kommer att bli en utmaning. Sågen kunde överlevt om man valt investera, förändra och såklart våga.

 4. G E Abrahamsson

  Hej Håkan, igen! V-minasågen nämner du, att den skulle försvinna p g a euron, det har jag svårt tro. Min uppfattning är att skogsuttagen varit för stora under de senaste decinnerna, en form av rovdrift, det är det vår Göran Persson vill fortsätta med. Nä nu får socialdemokraterna skaffa sig ett bättre ansikte utåt. En gammal stofil?

 5. Håkan Rombe

  Svar till G E Abrahamsson (2013-05-13 09:30)
  Skogsindustrierna säger själva att den nuvarande starka svenska kronan pressar lönsamheten oerhört. Just nu skulle euron definitivt ha gynnat den svenska skogsnäringen. En annan sak är att en svag svensk krona förr i tiden gynnade skogsindustrin så att vi idag har för små industrienheter jämfört med konkurrenterna för att klara en stark krona.

 6. G E Abrahamsson

  Ja det förstås, men jag ser det ur min synvinkel, ett samhälle på lång sikt. Politiken som förts anser jag felaktig i det hänseendet, med stordrift. Det finns många exempel på och de värsta är om vi går till tidigare kommunistdiktaturer som gamla Sovjet. Uralsjön titta på den hur den ser ut idag, regnskogen o s v. Det är de stora miljöhoten som skapats av den politik som förts och som fortfarande gör. Det är ju för hemskt att inte människor begriper bättre. Ta lite eftersom då räcker det längre och blir över för kommande generationer.

  Jag tycker den gamla politiken är helt förkastlig, man har tydligen inte lärt sig nånting. Se bara vilka förslag som läggs fram. Ett utökning av det misslyckade tänker man nu försöka reformera ytterligare en gång och tro storhetstiden kommer tillbaka på så vis av sig självt. Nä nånting säger mig, backa medan tid är.

  http://www.globalis.se/Om-Globalis/Globalis-innehaall/Satelliterna-beraettar

 7. G E Abrahamsson

  Ursäkta mig! Jag tror jag skrev ”Uralsjön” i förra inlägget. Aralsjön är det jag menade.

 8. Tommy

  För några år sen läste jag ett inlägg av dig där du gnällde om att svenska kronan va för lågt värderad mot euron. Att svenska folket va lurade att tro att industrin gick bra. Att svenska folket tappat köpkraft gentemot övriga världen på grund av den låga kronkursen. Nu tycker du plötsligt tvärtom. Hur fan ska du ha det?

 9. Arbetare

  Verkar som ingen här är vaken/informerad nog att se vad som väntar oss alla. Vanlig medias info kan man inte luta sig emot.
  Den ende i vanlig media som kan ge någorlunda info är Cervenka i Svd, i övrigt intet!
  Och det han säger är sant men sanningen är ändå mer skrämmande. Dags att förbereda för andra/sämre tider mao.

 10. Håkan Rombe

  Svar till Tommy (2013-05-13 22:01)
  Enkelt. En ”rätt” värderad valuta är bäst. En lågt värderad valuta gör svensk industri till skyddad verkstad med för lågt omvandlingstryck. För högt värderad valuta försvårar för exportföretagen men det är ju billigt att turista utomlands förstås.

 11. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2013-05-14 00:33)
  Aktiemarknaden tycks tro på bättre tider och den yrkesmässigt dystre Anders Borg har börjat svänga. Pläderar för stimulanser av ekonomin här och i Europa. Men det stundar ju snart ett val….

 12. Tommy

  Ja men jag tror inte det är enkelt. Du tror väl ändå inte att sverige skulle få välja vid vilken kronkurs vi skulle gå med i euron?

 13. Håkan Rombe

  Svar till Tommy (2013-05-14 23:02)
  Anslutningskursen räknas ut utifrån olika kriterier. Nej vi skulle inte få välja anslutningskurs för kronan. Det vore väl orimligt för vilket land som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.