Bunta ihop kommunerna bara!

Ämnet kommunsammanslagningar är aktuellt igen. Det är bara att konstatera att vi nått vägs ände och inte klarar skola och omsorg längre i små glesbygdskommuner. Framförallt äldreomsorgen slukar alltmer pengar pga att andelen äldre blir större och att vårdtyngden ökar.  Detta är ingen hemlighet för den som följer utvecklingen. Vi måste börja med sammanslagningsförberedelserna redan nu innan vi har ett omöjligt läge inom kärnverksamheterna.

Staten måste peka med hela handen för frivilligvägen tycks vara blockerad av kommunpolitiker som som ser kommungränsen som en militär motståndslinje. Mycket fagert tal ändrar inte mycket på det. Kommunalförbund kan vara bra när det gäller samverkan på enstaka områden men blir otympligt och svårkontrollerbart för de olika kommunfullmäktige om nästan all verksamhet skall vara bedriven av olika kommunalförbund. Södra Lapplands 7 kommuner är nu nere på totalt 35 000 invånare vilket väl är ett minimiantal invånare för en bärkraftig kommun. Samverkansandan mellan de sju är inte särskilt väl utvecklad. Vilhelmina och Dorotea vänslas med Strömsund i Jämtland. Sorsele och Malå vänslas norrut med Arjeplog och Arvidsjaur. Storuman har då bara snälla Lycksele att vänslas med.

Södra Lappland borde slås ihop till en kommun vilket skapar en någorlunda styrka i umgänget med Umeå och Skellefteå. Tänker vi turistiskt kunde denna nya kommun kallas Södra Lapplands kommun. Mycket stora belopp skulle sparas på effektivisering av ledningsfunktioner och samordning av gymnasieskolor och komvux mm och det blir lättare att rekrytera kvalificerat folk till chefsposterna. Ska man tro enskilda yttranden in i TV-kameror finns ett stort motstånd hos de politiker som har välbetalda uppdrag, kommunalråd och liknande. Man sågar inte av den gren man sitter på.

Staten får bli den nödvändiga katalysatorn. Enligt Lennart Holmlund är man på full gång i Finland med kommunsammanslagningar och även på andra håll.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Arbetare

  Och gissa om Lennart H fått skäll, när han sagt så. Långt och länge.
  Som om det fanns andra ännu inte upptäckta lösningar, så har drevet gått. Inte vackert att se rabiata anfall från inlandet och även från lokal media.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2013-05-15 23:24)
  I denna fråga har Lennart Holmlund helt rätt. Man måste vara navelskådare i inlandet för att tycka annat.

 3. Lars Johansson

  Jag är därmed en navelskådare med glädje ty jag tror verkligen att man med innovativa lösningar, med politiska långsiktiga beslut kan skapa en kommun som växer.

  Om man låter andra sätta agendan, följa John leken etc och inte finna som politiker nya vägar att hantera samhällsinriktningen ska man kanske vara ärlig och säga att man inte behövs. Politik är att VILJA förändra och det vet jag att du vill så vad får dig att kasta in handuken?

 4. lf

  Du har gjort en lysande och perfekt analys.
  Speciellt politikerkåren i småkommunerna som lever på de kommunala uppdragen.Man måste se till kommunens bästa och då måste man börja sanera i politikerkåren.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Lars Johansson (2013-05-16 17:25)
  Kommunens uppgift är att bedriva skola, vård och omsorg, myndighetsutövning, planering och liknande. Sköter man dessa åligganden bra kan det vara positivt för klimatet i kommunen. Jag förstår inte vad kommunpolitikerna skall göra i övrigt för att stoppa folks vilja att flytta av egen fri vilja. De fåtaliga kvinnor som stannar föder i genomsnitt kanske 1,9 barn. Det blir ingen folkökning av det. Har vi tur startas företag med många anställda men det gäller då uteslutande gruvor som har mindre trevliga biverkningar och knappast blir en pluskalkyl för kommunens räkenskaper. De flesta anställda blir inpendlare och dessutom mansdominerat.
  Det föresvävar kanske en och annan att starta flygbolag och nya elhandelsföretag och därmed riskerar att gambla bort skattebetalarnas pengar såsom skett.
  Folkminskningen är obeveklig och lagbunden, ren matematik, och det är sannerligen waste of time att satsa sitt liv på att försöka stoppa floden med bara händerna. Ett klockrent sätt att ständigt bli besviken. Mitt råd är, ”gräv där du står” gör ditt bästa av ditt liv och gräv inte ner dig för att kommunens befolkning minskar, att jorden om x miljarder år går under osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.