Norrlands inland borde stå i lågor

 Så drastiskt uttrycker sig Hanne Kjöller i DN i den bästa analys jag läst om förortskravallerna på länge. Som Hanne Kjöller påpekar använder nu olika förståsigpåare sig av kravallerna för att bevisa sina egna teser om varför kravallerna uppstår. Vänstern som vanligt i elden med djup förståelse för att ungdomar bränner upp grannarnas bilar och vandaliserar grannarnas arbetsplatser. Proletariatet mot kapitalismen kanske?

Vilka hindrar de vandaliserande ungdomarna att gå i skolan som andra ungdomar gör?Använder vi socioekonomiska  motiv för uppkomsten av kravaller och bilbränningar är det ju som Kjöller framhåller i Norrlands glesbygder som kravaller främst borde uppstå. Många av de gripna i Husby m fl ställen bor inte i Husby. De är dessutom i många fall kriminella som är föremål för samhällets omsorger på olika sätt.

Vackert väder, sociala mediers snabbhet, behov av spänning, behov av att spänna sig inför kompisar och gängledare kan vara lika goda förklaringar som de snyfthistorier som i minut och kubik presenteras i media.

http://www.dn.se/ledare/signerat/upplopp-husby-som-ett-rorschachtest

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Lars Johansson

  Med tanke på åldersfördelningen i kommunen vår
  jag tror att i min kristallkula jag spår,
  världens första seniormobb som mot unga löper
  ty husby i lågor är inge som vi köper,
  som skäl till bränna, förstöra och klanka ner vår bygd
  av osnutna ligister drickandes en och annan brygd,
  när kraften att i framtiden sätta sina fottryck
  klar lättare är i kommunen med sportdryck.
  ( hur många har vi inte som är kända långt utanför vår kommungräns )

  Husby är faktiskt bara ett symptom på ett problem, långt värre blir att finna orsaken till varför en sten mot brandman i Rosengård, ett upplopp i Göteborg och detta i Husby har antagligen samma grund i ungas agerande.

  Men jo nog har du rätt i att grupptryck påverkar utvecklingen men vem kastade första stenen.

  media har medverkat, påverkat och lägg sen till att det börjar bli världsnyheter. Någon får sina 5 minuters berömmelse.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Lars Johansson (2013-05-25 11:53)
  Tack för ett poetiskt inlägg! Kravallerna hindrar ju inte att samhället satsar mer på skolan i utsatta områden. Men kravallerna ska inte övertolkas som Hanne Kjöller skriver i DN. I de ”jämlika” öststaterna under det kommunistiska oket påstods ju kriminaliteten vara avskaffad men det visade sig bero på ”tillverkad statistik”. SCB i Moskva på den tiden var nog världens i särklass största lögnfabrik. Kanske dags att ha en lögngala i stil med film-idrotts-musikgalor.
  Jag får vädra min gamla käpphäst. Staten bör återta ansvaret för skolan. Kommunerna fixar inte en tillräckligt bra skola i invandrartäta områden. Så är det bara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.