Frige Amina

 En av vår tids hjältinnor, Amina Sboui, i Tunisien sitter fängslad för att ha ritat ordet "Femen" på en vägg. Femen är som bekant en kvinnlig antipatriarkal grupp i Ukraina som gjort sig känd för sina barbröstade demonstrationer mot patriarkalt förtryck. Amina riskerar enligt uppgift flera års fängelse för sin oskyldiga demonstration mot det islamistiska förtrycket i sitt land.

Nu har tre medlemmar av Femen åkt till Tunisien och utanför domstolsbyggnaden gjort sin barbröstade demonstration. Naturligtvis är de gripna och fängslade för detta "illdåd". Bara bröst och "mittistället" har i alla tider?? varit föremål för extremt intresse från patriarkatet. Vi behöver i Sverige bara gå tillbaka mindre än hundra år för att hitta fruktansvärt festliga kvasivetenskapliga utläggningar i skolans läroböcker om vilka olyckor dessa kroppsdelar kan orsaka vid felaktig användning och hantering. Ja bara tanken på sina organ kunde orsaka hjärnskador.

Varför detta förtryck av kvinnorna på vår jord? Jag tror jag är sanningen på spåren!

Femen bör vara en av kandidaterna till fredspriset.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article16909368.ab

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. lf

    Jag har funderat mycket på begreppet ”människors lika värde” vad betyder det egentligen?
    När har människor lika värde?
    Kan människor i Syrien,Mali m.m.säga att vi har lika värde som de i västvärlden? Och om det är så kan då de använda sitt lika värde till sin fördel? nej,nej,nej.
    Människors lika värde är en chimär.
    Det enda jag kan komma på då människor har lika värde är vid val i en demokrati.
    Vad säger du ?

  2. Håkan Rombe

    Svar till lf (2013-06-07 19:52)
    Du är inne på filosofi och efter en full pensionärsarbetsdag på 14 timmar finns inte så stor glöd kvar. Du har rätt i att människovärdet varierar åtskilligt på vår planet.Jag tycker som så många andra att vi måste hävda människovärdet och då utgå från någon allmän moral utan vilken vi får ”allas krig mot alla”. FN-stadgan om de mänskliga fri- och rättigheterna ska tillförsäkra människorna diverse friheter och rättigheter men som alla vet vimlar FN av diktaturer och människoförtryckarstater. Det enda rätta tycker jag är att människor och stater alltid måste STRÄVA mot målet människors lika värde. Själv godtar jag inga undantag från det strävansmålet och är därmed intolerant mot intoleransen. Då det gäller mäns förtryck av kvinnor godtar jag inte religiösa skäl eller kulturella skäl. Kvinnor har samma värde som män och det tycker jag att alla får packa och rätta sig efter som Gustav Vasa sa. Jag viker inte en tum!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.