Min mamma ligger där

 Så kan boxaren Frida Wallbergs dotter Nellie säga idag om sin medvetslösa mamma. Hela boxningens idé är ju att slå motståndaren medvetslös – att ge motståndaren svår hjärnskakning. Vår folkhjälte Ingo fick ett antal hjärnskakningar och intogs på demensboende i relativt unga år. En annan folkhjälte Mohammad Ali blev ett lallande vrak före 50. Men slagsmålsbranschen kan ge stora pengar och därför är många beredda riskera liv och hälsa. Även sin hustrus!

Djurslagsmål förbjöds i vissa länder redan för 2000 år sedan för att de ansågs oetiska och ociviliserade. Den mänskliga varianten av djurslagsmål, boxning, MMA och vad de nu heter, har dock fortlevt ända till våra dagar. De mänskliga varianterna av djurslagsmål utgör en lockelse för många att bevittna och ger därmed stora pengar till utövarna och organisatörerna.  Antagligen finns också en lockelse hos vissa att ostraffat få slå medmänniskor sönder och samman under rituella former (enligt regelbok).

Proffsboxning var tidigare förbjuden i Sverige under många år men nu tycks allt vara tillåtet i de mänskliga varianterna av djurslagsmål. På senare tid har det ur jämställdhetssynpunkt blivit angeläget att även kvinnor ska få slåss för pengar.

De som blir upphetsade och njuter av att se människor slåss för pengar försöker nu blanda bort korten genom att hävda att flera andra idrotter kan ge hjärnskakningar, t ex sorgebarnet ishockey som urartat totalt. Den stora skillnaden som inte går att dribbla bort är dock att i boxning och en del andra kampsporter är själva syftet att sätta sin motståndare ur stridbart skick genom hjärnskakning, strypning eller brutna ben.

 Vore det fråga om hundar skulle det vara förbjudet i lag. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.