USA-spaning på Internet

Snowdons ”avslöjande” av USA:s signalspaning på Internet känns inte som någon supernyhet. Alla länder med ambitionen att skona sin befolkning från terrorattacker bedriver signalspaning, så även Sverige. USA-myndighet säger att man förhindrat 20 terrorattacker tack vare signalspaningen och förmodligen då räddat 1000-tals civila liv. Endast ca 300 personer har blivit föremål för närmare undersökning p g a inhämtad information från Internet. Undertecknad finns säkerligen inte med i denna grupp.

Spaningen går troligen ut på att söka på internet efter vissa ord och uttryck som är vanliga hos terrorister och då sorteras en mycket liten grupp ut som kan vara intressant att gå vidare med. Läser man i media kan man få intrycket att vi alla är registrerade hos stormakternas och Sveriges underrättelsetjänster och att tjänstemän läser allt vi skriver på Internet eller pratar om i telefon.

Jag har inget problem med att demokratiska stater under sedvanlig kontroll bedriver terroristspaning. Avsaknad av sådan spaning skulle göra mig definitivt mer oroad. En bra fråga till dem som är emot all signalspaning för att hitta terroristplaner är. Vad föreslår ni i stället?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nsa-flera-terrorattacker-har-stoppats/

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.