Storgruvan i Rönnbäcken

Jag har tidigare meddelat min ståndpunkt som förtjänar upprepas. Vill vi använda bilar, skotrar, båtmotorer etc krävs det metaller som måste tas fram någonstans. Många tycker gruvorna ska finnas någon annanstans men det tycker inte jag. Om vi skärper oss i Sverige när det gäller miljökraven bör gruvdriften kunna skötas utan allvarliga men för miljön. Folkopinionen kommer i alla fall att tvinga fram denna skärpning. Försämringarna för renskötseln är något som måste beaktas och fullgod ekonomisk ersättning ges till berörd sameby.

Vi har liknande konflikter när det gäller den miljövänliga vindkraften. Gärna el i uttagen men produktion av el får bedrivas någon annanstans, inte där man själv råkar bo. Även här påverkas möjligheterna till renskötsel. På internet finns fantastiska berättelser om hur hemska vindkraftverk är. Oftast makalösa överdrifter. När det gäller renskötseln skulle det vara bra med forskning om hur mycket renskötseln störs av vindkraftverk. Renar, älgar etc bryr sig inte om vindkraftverken mer än att de bevittnats ligga och idissla under desamma. Den ianspråktagna markytan för varje verk är försumbar men vägarna upptar förstås en hel del yta. Som sagt forskningsresultat vore bra att ha i diskussionen.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. G E Abrahamsson

    Hej! Du kanske läst vad jag skrivit i sammanhanget. Jag är av samma åsikt som dig, kan man producera något som är till gagn för samhället anser jag det är helt okej, samt inte minst viktigt följa lagar och regler som kommit till stånd på erfarenheter grundade på de stora ingrepp som gjorts i naturen och sedan bara lämnats vind för våg. Slutnotan blir minus, vad är det då för vits med 500 arbetstillfällen som åsamkar större skada på sikt och bara ger vinst för någon generation. Sverige får väl ändå betecknas som en av de bästa världen på miljöfrågor. Skräckexemplen är de gamla kommunistländerna, Kina och dåvarande Sovjet. Hellre hemstickat från några får i en hage och ett renskinn ligga på vid pimpelfiske.
    Sist men inte minst, regeringen faller vid nästa val. Jag väntar tålmodigt/Tjao!

  2. Marianne R Johansson

    Det är med privata gruvbolagen som med andra branscher, vård och skola ex, där privata intressen ges möjligheten att maximera vinsten på bekostnad av minimerad kvalitet, då gör man så, och konsekvenserna blir förödande!
    Att komma med argumentet att vi använder material som produceras ur gruvor från U länder, med ännu sämre krav på säkerhet och miljö än i Sverige, används ofta av anhängare till gruvorna, och jag tycker att det är ett mycket dåligt argument! Det är som att säga att ”det är så mycket miljögifter i luften som kan ta död på mig, och andra ändå, så om jag fortsätter att röka så spelar det ingen roll”
    Vi kan ju försöka jobba globalt med frågan istället, och undvika produkter som kommer från tvivelaktiga gruvor, genom att ställa krav! I USA har man tagit ett beslut att inte använda material i sina produkter som kommer från tvivelaktiggruvbrytning! En nickelfri mobiltelefon är visst också redan på G! Vet inte riktigt om jag vill jämföra gruvbrytning med vindkraftverk? Men jag vill säga att det är inte bara renskötselföretag som drabbas av gruvbrytning! Det finns människor, även om de är få, som bor i dessa gruvområden! Vem tänker på dem, och hur ska de någonsin kunna ersättas??!!
    Inget parti i riksdagen, förutom V, verkar ju vara villiga att på alvar ta strid mot riskkapitalbolag, var de än visar upp sina fula trynen! Då är det väl lättare att göra det enkelt för sig och säga att om de klarar miljökraven så är allt okej! Vilken gruva har hittills startats i Sverige, utan att klara miljökraven? Och hur har det gått sedan?

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Mitt hjärta tycker som du angående miljön och påverkan på renskötseln. Mitt förstånd säger mig att det inte går att stoppa en gruva av den här digniteten och betydelsen. Men jag är helt klar över att nyttan för vår kommun är tveksam, ja nästan obefintlig, kanske rentav negativ. Kommunen får bygga upp och tillhandahålla service medan gruvrallarna skattar i annan kommun. Hur många av våra 5950 invånare kommer att uppleva förbättringar av livsmiljö och livsvillkor? Förmodligen ett mycket litet antal. Knappast någon i Långsjöby och Gunnarn. Tomas Mörtsell gör rätt i att vara skeptiskt positiv till gruvan. I vårt framtida kunskapssamhälle är sprängning och grävning i urberget ingen hit som får alla ungdomar att stanna.

  3. Pingback: IGE Resources och gruvan i Rönnbäcken | Svensson

  4. Pingback: 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.