Den skadliga straffskatten

Den tillfälliga statliga skatt som infördes för 20 år sedan är skadlig för tillväxten. Framförallt är det en straffskatt på utbildning. Den spär samtidigt på politikerföraktet eftersom den tillfälliga skatten fortsätter och fortsätter. I 100 år till? Genom att bryta mot reglerna för budgetbeslut har nu de rödgröna genom intimt samarbete med SD stoppat en höjning av brytpunkten, d v s när löntagaren tvingas betala statlig skatt på 20 %. Det var säkert inte svårt att få med SD Sverigedemokraterna  på tåget för i det partiet finns ytterst få högutbildade. Förhoppningsvis retar de rödgröna + SD även kommande val storstadsväljarna så att de förlorar valet.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Om vi vill behålla vår välfärd, måste vi också betala skatt! Och för mig är det självklart att ju mer man tjänar, ju mer skatt betalar man. man har ändå råd att leva gott! Det där är typisk borgerlig girighet! Sköt dig själv skit i andra mentalitet. Sedan är det rent ut löjligt av alliansens anhängare att skrika när SD någon gång röstar med de rödgröna! Oftast stöder de faktiskt alliansen!

  2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Ja SD är onekligen löss i pälsen som man brukar säga. Man ska akta sig väldigt noga för att diskutera med dem inför förslag och beslut i demokratiska församlingar. Sedan går det aldrig att undvika att SD röstar för förslag som andra partier har ställt. På tal om skatter så blir det mer skatt för det offentliga och näringsliv om vi har skattesystem, skattenivå etc som främjar tillväxt. Den tillfälliga statliga skatten för dem som tjänar över 36000 per månad anses skadlig för långsiktig tillväxt. Den innebär en marginalskatt på 60 % för dem som efter långa studier i karriärens slutskede kommer upp i de inkomsterna. Det förslag som nu ligger innebär att brytpunkten flyttas upp 1300 kr per månad vilket är en ren skitsumma och egentligen bara en anpassning till inflationen. Det viktiga i detta fall tycks vara att tillsammans med SD markera att regeringen är ”svag”.

  3. Marianne R Johansson

    Så man menar alltså att man hellre jobbar som undersköterska och på hela sin yrkesverksamhet kommer upp i ca 23000 kr/mån före skatt, istället för att utbilda sig och kunna tjäna minst 23000 kr/månaden EFTER skatt?
    Förlåt, men jag är tveksam till den tesen. Girighet kallar jag det, och det är bland det värsta jag vet, och jag är säker på att det inte är bra för tillväxt och utveckling!
    56,6 % marginalskatt är den högsta skatten jag funnit i Sverige. Det betyder att man betalar drygt 500 kr på varje extra tusenlapp?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.