Är du avlyssnad?

Ingen undgår den senaste tidens ”avslöjanden” om hur avlyssnade vi är. Ska man döma av medierna är det  folkstorm värre än ”Ivar” ”Dracula” och vad nu stormarna heter. Opinionsundersökningar visar dock att folk i allmänhet inte bryr sig vilket triggar medierna att elda på ännu mer.

Vad handlar nu detta om?

Först bör konstateras att våra telefonsamtal inte avlyssnas av en jättearmé spioner och våra mail läses inte av en jättearmé snokare. Enkla kalkyler visar att det är en komplett omöjlighet med tanke på de hundratals miljoner poliser som skulle behövas. Spaningen efter terrorister sker genom spårning av signalord och liknande som kan härledas till terroristers språkbruk. Efter sållningar genom mänsklig medverkan återstår kanske några tusental i hela världen som man intresserar sig för på allvar. Enligt en uppgift, sann eller osann, är det fråga om några hundratal. Många terrordåd med tusentals döda har förhindrats genom signalspaning.

Sverige har som alla länder en underrättelsetjänst och i vårt fall är det FRA som sköter signalspaningen.Sverige samarbetar med andra demokratiska länder för att upptäcka hot mot vårt land och våra medborgare som reser runt i världen på yrkets vägnar eller på semester eller deltar i FN-sanktionerade insatser där folket plågas av diverse ismer. För att få information kan Sverige behöva lämna information i utbyte. Det är inte bara länder som kan utgöra hot mot sin omvärld, Nordkorea t ex. Terrorismen är en plåga för världen och andra som utnyttjar moderna kommunikationsmedel för sin brottsliga verksamhet är pedofilerna. Ska de ha frispel? Det är väl legitimt att skydda sitt lands befolkning kan man tycka.

Det finns ett stort spektrum uppfattningar från dem som vill att ingen kontroll alls ska finnas på internet till dem som vill utnyttja internet för att terrorisera sin omvärld och sin egen befolkning, t ex Nordkorea. Till ”frihetsälskarna” hör dem som tycker att precis all information på internet ska vara tillgänglig för alla, även diplomati och utrikes relationer. Ska även våra sjukjournaler i sjukvården vara tillgängliga för alla?

Jag landar i den uppfattningen att det måste finnas gränser för friheterna. Pedofiler ska inte ha fri tillgång till miljontals barn på internet! Terrorister ska inte kunna utnyttja internet för planering av terrordåd utan upptäckt! Skolskjutare ska kunna avslöjas innan de skjuter skolbarn, Diplomatiska förhandlingar ska kunna ske utan att kreti och pleti på sekunden vet allt om vad som försiggår! Blodtörstiga diktaturer som t ex Nordkorea måste det spanas på av bara tusan!

Demokratin USA, som räddat Sverige från nazismen och kommunismen, är ett speciellt kapitel. För vissa räcker det med att säga att Sverige i någon fråga samarbetar med  USA för att vederbörande ska gå i taket. För ayatollah Khomeiny var USA definitionsmässigt ”den store Satan”. Vad USA symboliseras av för vänsterinriktade mediapersoner och politiker är svårt att veta men säkert är det fråga om något hemskt med tanke på de våldsamma paroxysmer som ordet USA framkallar.

Jag sällar mig till den stora majoritet som inte tror sig vara avlyssnad och utspionerad av FRA och USA:s motsvarighet NSA så fort jag lyfter luren eller skriver ett mail. Jag sover lugnt i visshet om att jag lever i en demokratisk stat med demokratisk kontroll över underrättelsetjänsten. Jag sover lugnt i visshet om att Sverige samarbetar med andra demokratiska länder för att avslöja terrorister och pedofiler! Eller t ex avslöja den odemokratiska utveckling som sker i Ryssland.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.