Sovjetfjäsket fortsätter efter 1990!

Alla möjliga svepskäl och ojanden och stönanden  för att slippa söka medlemsskap i Nato kan ses på tidningars ledarsidor och nu på Folk och Försvars konferens i Sälen (inte i Storlien som jag tidigare skrivit). Vi ska inte söka medlemskap i Nato för ”det kan skapa onödig irritation i vår omvärld” sägs det. Och vad är det fråga om för omvärld? Rätt gissat! Ryssland!  Vi är en suverän stat. Finland är en suverän stat. Vi har fullständig rätt att gå med i vilken försvarsallians vi vill utan att fråga Putin. Vi kunde ha gått med i Nato tillsammans med Norge och Danmark men gjorde det inte för att inte irritera vår granne Sovjetunionen. Vårt svepskäl var den s k neutraliteten som var en ren bluff. Och Sovjetunionen betraktades  länge efter världskriget som ett socialistiskt paradis i vardande med uppblåsta 5-årsplaner som senare visade sig vara luftslott byggda på lögnaktig statistik. Samma högtidsdagar (1. maj) och samma kampsånger ”Upp till kamp…..) Vilken härlig gemenskap! Kongenialitet på flera plan.

När ska vi bli myndiga och herre i vårt eget land?  Ska tassandet i ullstrumporna fortsätta för att inte störa den stormaktsdrömmande potentaten i Moskva?  Om vi fortsätter med ett nedmonterat svenskt försvar som sparobjekt nummer 1 kan vi nog framöver få se mycket tassande och bockande inför den växande militära styrkan i öster. Man är inte så uppkäftig längre när man står med byxorna nere vid fotknölarna. En kort historisk tillbakablick, Tjeckoslovakien lämnades till vargarna före 2:a världskrigets början. Ingen av de då militärt överlägsna demokratierna Storbritannien, Frankrike och USA ville ingripa. Vi är inte med i Nato. Vi har inte det skydd som ett medlemskap ger. Vi betalar mycket pengar för ett försvar som inte på långa vägar ger den försvarsförmåga som Nato skulle ge oss.

Det tar 15 – 20 år att få ett starkare försvar i funktion. Vem kan garantera att nuvarande säkerhetspolitiska situation består om 15 år? Hur långt i förväg förstod vi att kommunistväldet Sovjet- Östeuropa skulle rasa ihop som ett korthus? Inte ens en månad i förväg skulle jag tro.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Mr Cool

  Fantasi som kan bli till verklighet ”Sedan aggressionerna från Ryssland startat så har hemvärnsman Ture Marklund och hans grupp bevakat telemasten i Storuman. Hans tankar går bl.a. till sin mor som var luftvärnslotta i ”berget” åt Barselehållet under sista världskriget. Han känner sig trygg med sin föråldrade AK4 som vilar på magen och han tänker minsann sälja sitt skinn dyrt om det kommer någon. Hemvärnsutbildningen hade också varit ganska lättsam med posttjänstgöring som dominerande inslag. Jo, han kunde det där med HALT, visa legitimation och lägg legitimation samt resa det tilldelade 12-mannatältet. Hemvärnet hade varit en kul avkoppling på ålderns höst och som av en händelse så hade han kaliber .308 Winchester på sitt privata jaktgevär vilket är samma som på AK4:an d.v.s. 7,62 x 51 mm NATO. En lönande tillfällighet. Ture hade inte sett något att de inledande krigshandlingarna och hade därför ingen egentlig uppfattning om vad som skulle kunna hända. På TV hade han hört att MP ville skicka en musikkår som skulle spela fredssånger för ryssarna medans V helst ville ha en telefonsvarare som sa ”Vi ger oss”. Det var ju trots allt deras kamrater som knackade på dörren så glädjen var stor hos en del och de fientliga soldaterna skulle givetvis få ett värdigt mottagande. Ture tog sig den regelvidriga friheten att på post tända sin pipa och tänkte att livet nog inte var så dumt i alla fall. Han var ju mätt i magen och det var inte särskilt kallt. Det var det sista han gjorde för hans liv slutade i en blixt liksom resten av den 10 man starka hemvärnsgruppen då ett ryskt Suchoj SU-24 attackplan 20 minuter tidigare hade avlossat en missil av typ Kh-22 / AS-4 Kitchen någonstans över Bottenviken”.

 2. Marianne R Johansson

  Tror inte att Danmark och Norge hade så många val efter andra världskriget, de var nog fast i NATO, och än i dag hårt styrda av USA!
  I Sverige hjälper vi USA att hålla koll på Svenskar och andra med signalspaning och utlämnande av vad USA anser vara terrorister. Säkert är vi behjälplig på fler sätt som vi vanliga dödliga ännu inte vet om.Att Sverige inte vill gå med i NATO av hänsyn till Ryssarna tror jag inte ett dugg på, särskilt inte med den USA älskande regering vi har i dag! Nä, nog är det annat som ligger bakom det!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Nato domineras av europeiska länder. Natos generalsekreterare är dansk. Jag känner mig tryggare om USA hjälper till att hålla koll på den internationella terrorismen. Det skulle nog vara annat ljud i den svenska skällan om vi drabbats av en motsvarighet till 11.september.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     För att USA av den internationella islamismen betraktas som Den Store Satan. Det har delvis religiösa orsaker, kristendom VS islam. I USA kan ingen bli president utan att åkalla den kristne guden med jämna mellanrum. En kvinnlig presidentkandidat från Alaska frågade t o m gud om hon skulle ställa upp som presidentkandidat och hon påstår sig ha fått svar!!! Med post eller telefon eller ”röster”? USA har varit garanten för Israels existens men tyvärr blivit tackat för den hjälpen med extremistisk Israelisk politik gentemot palestinierna. USA har resurser att slå till mot islamistiska terrorband över hela jorden vilket garanterar att dessa terrorister och banditer hatar USA mer än de hatar Sverige eller EU. Det kostar på att stå rakt upp när det stormar. USA har mycket svåra val att göra och väljer inte alltid rätt vilket är rätt mänskligt. Irakkrigen är nog bara en del av orsaken till USA-hatet. Afghanistankrigen likaså.Jag är också mänsklig och har inte underlag för en vetenskaplig avhandling som svar på din fråga. Jag kan bara konstatera att USA för vanligt folk i alla diktaturer, islamistiska eller kommunistiska eller fascistiska, ofta är drömlandet på jorden. USA har t o m religionsfrihet ungefär som vi i Sverige.

     • Jannaes

      …lika väl som Islam, bland somligt folk och vissa regeringar i NATO-regionen betraktas på samma sätt. Hat föder hat åt båda håll. Jag vill inte ställa mig i ledet för att med vapen slåss mot de av USA utsedda ”ondskans axelmakter”. Jag vill heller inte gå i krig för att försvara västerländska ekonomiska intressen i mellanöstern, så som NATO faktiskt gjorde för mindre än tio år sedan. NATO-regionens sätt att se på världen motsvarar inte mina värderingar, lika lite som Rysslands gör det. Bevara världen från NATO och västliga värden.

 3. Marianne R Johansson

  Men det operativa befälet i NATO, Supreme Allied Commander, är alltid en Amerikansk general eller amiral, så nog har USA koll på sitt NATO!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.