Naturligt kretslopp på äldreboende?

I Säffle kommun har en kvinnlig brukare fått sin mat serverad på toalettstolen. Enligt personal tyckte hon att hon satt bekvämt och spillet gick bra att ta hand om effektivt. En praktikant slog larm och förhoppningsvis blir praktikanten anställd med bra lön tack vare bra kvalifikationer. I detta fall var det ett kommundrivet boende vad jag förstår och det är som jag alltid har sagt. Usel äldreomsorg finns i både kommunal och privat regi och kontrollen måste bli bättre. Det går inte heller att dra ned på personal i all oändlighet när vårdtyngden ökar.

I ett annat fall nekas en kvinna plats på äldreboende trots att hon inte klarar toalettbesöken utan hjälp. Bud hårdare än Moses dito!

Ett privat byggt och drivet äldreboende har väckt uppmärksamhet. Utöver ett basalt utbud som motsvarar kvaliteten på kommunalt drivna boenden kan brukaren köpa till plusvärden som stekt kött till middag i st f Falukorv, extra kulturella och fysiska aktiviteter, extra utevistelser etc. Med andra ord betraktas den äldre som en fullvärdig medborgare i st f ett vårdkolli utan egen vilja och egna val. Med andra ord  tar myndighetsåldern inte slut i och med pensioneringen. Det finns en princip som jag verkligen ogillar och den principen är att det är bättre att alla får lika usel vård än att några får det bättre. Hela livet är ju orättvist en del föds rika, en del föds med förmåga och arbetslust, en del lägger förmögenheter på cigarretter och alkohol, en del sysslar med bergsklättring och motorsport och knäcker ben och huvuden, en del köper lyxiga boenden och åker på årliga semesterresor jorden runt, en del lever och äter sunt, en del är gangsters och en del är snälla och laglydiga. Vad är det för tjusigt med att bli omyndigförklarad när man måste in på ett äldreboende?

Det är faktiskt så att om kunder, brukare, patienter får köpa sig en canceroperation för att rädda sitt eget liv i st f att dö i de oändliga köerna blir belastningen på offentligt driven cancervård mindre, mer pengar kommer in i systemet till gagn för alla. Även för dem som är utan pengar! Denna enkla princip gäller all vård och omsorg!

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Men det blir ju fel om det betalas av skattemedel som vi alla solidariskt efter förmåga har betalat.Privat vård skall bekostas av privata pengar.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Vad jag förstod av TV-inslaget var att det allmänna betalar baspaketet som är ungefär vad man får i ett vanligt kommunalt boende. Inget av lyxen betalas av det allmänna utan av brukaren själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.