Regeringsalliansen laddar om.

Anders Borg föreslår mer resurser till skolan och finansieringen sker genom höjda punktskatter på cigarretter, snus, alkohol, d v s helt onödiga ting och dessutom en begränsad höjning på bilskatten. M y c k e t bra!! Uppvärderingen av lärarna lönemässigt måste ske genom engångslyft med mycket stora belopp som inte kan hanteras i en vanlig avtalsrörelse.

Skatten på löneinkomster bör inte höjas p g a sina skadliga effekter på tillväxten i ekonomin. Arbetslinjen har genom skattesänkningar på flit och arbetsvilja  haft mycket positiva effekter på tillväxten så att trots lägre skatter har välfärden fått många nya miljarder under regeringsperioden. Nu vill många tillbaka till högskatte- och bidragssamhället och blir det resultatet efter höstens val kommer väl baksmällan som ett brev på posten under kommande år.

Jag tycker att vänsterns högskatte- och bidragspolitik bortser helt från att landets ekonomi inte är en statisk materia där det finns ett visst antal kronor som genom demokratiska beslut skall fördelas åt var och en efter behov som det brukar heta i socialismens reklambroschyrer. Ett lands ekonomi är dynamisk, inte statisk! De galna skatterna på 1970-80-talen med Pomperipossaeffekter och annat var mycket skadliga för vår levnadsstandard eftersom de allvarligt skadade dynamiken i vår ekonomi. Läkare, lärare etc etc spikade på sina fritidshus i stället för att arbeta extra i sin profession eftersom skatterna tog nästan alla extrainkomster. Tack gode G för den underbara natten som i ett slag ändrade på tokerierna. Vi är nu tyvärr nära ett återfall som kan bli verklighet efter höstens val.

Jag brukar kalla vänsterns statiska  högskatte- och bidragstänk för Joakim von Anka-ekonomi. Det finns ett jättestort förråd med pengar som politikerna kan skyffla ut med lastmaskiner till folket i lämpliga pytsar.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Ett lands ekonomi är dynamisk, inte statisk skriver du vilket är helt rätt men jag skulle vilja addera det faktum att den även är global. Vi kan inte ha väsentligt högre skatter och produktionskostnader än de länder vi konkurrerar med för då kan vi inte sälja våra varor och tjänster d.v.s. det som ytterst betalar vårt välstånd eftersom det vi producerar då blir för dyrt. Och blir det för dyrt så flyttas produktionen till länder där det ekonomiska klimatet är gynnsammare. Det är också så att man kan har ett bolag registrerat i Hong Kong, ha en Tjeckisk bank som sköter transaktionerna, anställda i Indien och sen kan man lyfta lönen på en Bankomat i Helsingsfors och det är ett faktum som den svenska regeringen inte kan göra ett skit åt. Mitt eget konsultföretag är registrerat utomlands i ett EU-land, jag anlitar sen konsulter från olika länder som levererar tjänster till svenska företag samt har en utländsk bank (bl.a. 10% sparränta). Eftersom jag är skriven i Sverige så betalar jag skatt i det landet som bolaget är registrerat i OCH i Sverige. Allt detta skulle givetvis teoretiskt fungera med att ha anställda och bolaget registrerat i Sverige men det är FÖR DYRT så arbetstillfällena försvinner i stället utomlands. Att som sossarna vilja höja skatterna för de som arbetar och dela ut mer bidrag till de som inte gör det kommer på sikt att sänka vår levnadsstandard. Det värsta scenariot vore att dela ut ministerposter till kommunister och miljötomtar som inte begriper någonting om ekonomi.

    Men personligen står jag inte naken utan om tendensen på valnatten lutar åt vänster så kommer jag med några knapptryckningar att flytta det mesta av mina ekonomiska tillgångar utomlands så de inte konfiskeras och delas ut till soffliggare. Den aktionen är mycket väl förberedd.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Ja det går inte att jaga folk med skattepiskan hur som helst och vi kan inte låsa in folk i vårt land som Nordkorea håller på med och som Östblocket gjorde före 1990. Vi måste m a o harmonisera våra skatter och lagar med den omvärld vi konkurrerar med. Men det är garanterat svårt att tillverka slagord på den medicinen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.