Marknaden skrämmer Putin

Det inte den fria världens krigsmakter orkat med de senaste dagarna fixar valuta- och aktiemarknaderna. Kim Jung Putin backar nu från sina kaxigaste uttalanden både externt och internt och basunerar nu ut att han drar bort de övande trupperna från gränsen till Ukraina. Överfallet på Krim består dock.  Det ännu relativt fattiga Ryssland har fått se sina aktietillgångar och sin valuta falla som en sten de senaste dygnen. Kim Jung Putin själv är en av Rysslands rikaste personer, det vill inte säga lite det,  och hans egen förmögenhet har rasat ordentligt. Vad värre är för hans framtida ställning kan en ekonomisk recession i landet helt undergräva hans position framöver. Vad vi ser är unikt och lovande för framtiden om vi vill slippa förödande krig.

Talande är vad en valutaexpert sade häromdagen om den svenska kronans fall. ”De placerare på Wall Street som överväger placera pengar gör det knappast i ett land som gränsar till Ryssland och saknar försvar”. Det lät roligt men var kanske inte roligt för en svensk att höra.

Inflytande i världen beror inte längre på produktionen av kol och stål och kärnvapenmissiler utan på ekonomisk styrka. Ryssland är jämfört med  USA och EU fortfarande en ekonomisk dvärg. Övermakten till USA:s och EU:s fördel är 15 mot 1 när det gäller BNP. Vi har också snabbväxande ekonomier i Asien, Sydamerika och Afrika  som inte är intresserade av korrupta despoters lekande med sina krigsleksaker. Det enda Kim Jung Putin kan lyckas med i sina krigshotelser är att binda en snara runt sin egen hals. Det är alltså inte fråga om att 1800-talet och 1900-talet före 1990 kommer att upprepa sig utan den tiden är definitivt förbi.

Orosmoment är dock typer av Kim Jung Uns och Kim Jung Putins snitt eftersom de är oförutsägbara och med en världsbild som knappast var gångbar ens under kalla kriget. Sovjetunionen var ett ekonomiskt korthus men dock ganska förutsägbart. De här överspända kampsportarna Putin och Un är helt enkelt obildade och råa typer av homo sapiens.

Vi har därför all anledning att stärka vårt försvar och gå med i NATO så slipper våra politiska företrädare mumla i skägget när fria stater överfalls.

http://www.svd.se/naringsliv/ukrainas-ekonomiska-utmaningar_3302154.svd?sidan=17

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Samma tanke !
  Ekonomiska sanktioner förefaller numera ha större utväxling mot allehanda skurkstater än någonsin hotet om att dräpa horder av deras soldater.
  Så som världen ser ut idag finns det snart inget land som klarar sig utan multilateralt handelsutbyte.
  Ett handelembargo verkar vara en medicin som verkar snabbare och mer djupgående direkt mot despoterna än den gamala metoden att döda fotfolket, och betydligt mer rättvist !

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Ja hä känns som lite bätter än skyttegravarna under världskrigen.

 3. Marianne R Johansson

  Krigshotet över Krim och Ukraina, är i första hand en förskräckelse för folket där. Putin och hans pengar, som han med all säkerhet inte har placerade enbart hemma i Ryssland och i Rysk valuta, lär inte lida någon katastrofala förluster. Världsekonomin är redan i kris, krig innebär nya pengar till krigsindustrin. Jag tror att för Putin är makten viktigare, än de slantar han ev förlorar på ett krig mot Ukraina! Varför ska vi gå med i NATO? Vad har vi för hot mot oss som sanktionerar det?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Ukraina är inte med i Nato och ingen är beredd göra mycket mer än prata till deras försvar. Polen är med i Nato och har fruktansvärda erfarenheter av Sovjetunionen (och nazityskland) och har insett att endast medlemskap i Nato ger säkerhet som är att lita på. I övrigt är förstås jämförelsen mellan Sverige och Ukraina haltande. Baltstaterna som är med i NATO tackar nog sin himmel i dessa dagar att de är med i NATO. Sverige är nog inte mycket att hoppas på för deras del. Funderar på om man inte borde byta namn på NATO eftersom bara ordet NATO tycks irritera folk till den milda grad….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.