Putin, Hitler och Stalin

Ja Putin platsar snart i världens skräckkabinett om han fortsätter på den inslagna vägen. Vill bara påminna om att västmakterna ”sålde” Tjeckoslovakien till Hitler 1937. Hitlers påstådda mål var att ”skydda” en tysk minoritet i Tjeckoslovakien. Hur det sedan gick vet de överlevande allt för väl. Nu är det också fråga om att skydda en etnisk minoritet i ett annat land. Verkar inte retoriken bekant?

Jag tror att man måste blanda in Putin i Rysslands intressen i olika internationella frågor. Tyskarna fick ångra att de valde galningen Hitler. Jag har svårt att förstå att det kan ligga i den normalt funtade ryssens intresse att starta erövringskrig i den värld vi nu befinner oss i. Vi lämnade erövringsepoken bakom oss för länge sedan. 1976?

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. mathias

    När ska du reflektera över dina fördomar och generaliseringar.
    I Ukraina sitter nu partiet Svoboda i regeringen så på om man ser de så har du ju helt rätt för de är nynazister.
    Sedan kanske du borde tänka efter lite då du menar på att dom som pratar ryska i ukraina inte borde vara rädd.
    Svoboda vill förbjuda att ryska talas och har tom startat bråk i det ukrainska parlamentet förrut enbart för att ryska talades där.
    De har nu poster i ukraina som vice premiärminister,försvar, ekologi och jordbruk.
    Så sluta se allt svar och vit.
    Sedan må jag säga att de är kul då carl bildt pratar om qvislingar då han själv föråt sverige genom att lämna hemliga uppgifter till usa men de är ju inte lika allvarligt som guillo då ? Sverige är ett suveränt land o vi har våra egna synsät på utrikes politik å då ska inte en person som herr bildt få jobba som utrikesminister då han klart och tydligt gett usa uppgifter under tined han jobbade med gösta bohman samt lobbat för ett orättfärdigt krig i Irak.

  2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Det finns rasister och nynazister både här och där och det är ett problem men ännu hanterbart. Vad jag vet är inte Svoboda något 50 %-parti. Den kaotiska situationen måste lösas snabbt innan nationalister av olika sorter polariserar landet för mycket. Ukraina är ett tydligt exempel på vad unken nationalism kan åstadkomma om den får chansen att härja fritt. Flaggviftande är inte alltid coolt och chic! Putinism är inget alternativ för NÅGOT land på jorden. Må Ryssland finna en väg i framtiden som inte bygger på korruption och aggressiv erövringspolitik. Putin är tyvärr oberäknelig och imperialistisk på ett synnerligen obehagligt sätt

    • mathias

      Näe svobodan var ett 10% parti men nu har de vunnit mer makt än de någonsin kunnat dröma om.
      Och de lär bara växa ännu mer efter detta vilket vi sett utav SDs framväxt i sverige efter de tog sig in i riksdagen.
      Sedan vad menar du med putins imperialism ? han vill precis som usa gör i latin amerkia ha kontrollen över sitt närområde.
      Vad tycker du om usas stöd till maktövertagena som hänt i central amerika under dem senaste 40 åren ?
      Tycker politiken är så skenhelig i världen som den är just nu men jag har förhoppningar om att då 80 talisterna kommer till makten kan de förstå att de som var det var o att vi har kommit till en ny tidsålder där gränser börjas suddas ut och öst o väst möts på lika vilkor o samma förutsättningar.

  3. Mr Cool

    Mathias, ”gränser börjas suddas ut och öst o väst möts på lika villkor o samma förutsättningar” skriver du. Det kommer sannolikt inte att hända ens på en mansålder eftersom samhällssystemen är så olika och skillnaden i kunskap om omvärden är avgrundsdjup hos befolkningen i öst. Betänk det faktum att i gamla östblocket så sker många transporter på landsbygden fortfarande med häst och vagn (något för MP kanske) och samhällsystemet är genomkorrumperat. Tåg får ibland stanna för att ”någon” stulit rälsen och det är fullt möjligt att köpa skolbetyg samt riktiga körkort om man har rätt kontakter. Behöver man akut läkarvård så är det mutor som gäller och myndigheter skor sig på desperata medborgare. Homosexualitet betraktas såsom en sjukdom och polisen betraktas som en fiende eftersom även de kräver mutor för att inte godtyckligt arrestera den som inte betalar. De länder där detta fenomen är avtagande har samtliga närmat sig väst och skakat av sig den ryska björnen. För egen del så är jag hellre ockuperad av amerikanska trupper där man kan kommunicera på samma språk och kanske t.o.m. har samma musiksmak. Vår framtid tryggas endast genom ett medlemskap i NATO. Din tro att man i öst tycker och tänker i samma banor som oss är typiskt naivt svenskt där tron att just vårt sätt att tänka är överlägset alla andra nationer. Så är det inte.

  4. €dor

    Om det nu påstås det är nynazister som kommit till makten låter givetvis inte bra, men var det bra tidigare med en sluten kommunism där landet lever i en innesluten bubbla och där nästan inget handelsutbyte med väst sker. Det kan väl en blind höna t o m se hur de har de i kommuniststater. Se på tillväxten och utbudet av varor samt den övriga standarden, de ligger ju långt efter vad vi kallar normalnivå. Att börja spekulera i kommunismen att det skulle vara bra för ett land är är ju botten. Visst har vi problem här i väst, men hellre de problemen än kommunistfasoner och en tilltäppt marknad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.