Nationalismen en evolutionär miss

Ingen kan undgå att se att Putin spelar på den unkna nationalisms strängar på Krim. Problemet med sådant beteende är att när anden släppts ur flaskan blir utvecklingen självgående. Nationalismen i olika former har genom århundraden och årtusenden orsakat mänskligheten omätbara lidanden. Världskrigen, upplösningen av Jugoslavien är ganska närliggande exempel på vad som kan hända. Putins agerande visar klockren likhet med Adolf Hitlers och Milosevics folkmord när dessa händelser var i sin begynnelse. Vi är inte där än eftersom vi inte nått slutfasen men ingen kan förutspå hur det kommer att sluta. Adolf Hitler fick fria händer att överfalla Tjeckoslovakien 1937 förebärande skälet att Sudettyskarna i landet var förföljda. Hitler lurade västmakterna uppåt väggarna. Frågan är vad Kim Jung Putin hittar på härnäst om han får blodad tand.

Vi har partier i Europa som utnyttjar de talanger många människor har (genom evolutionen) att känna främlingsrädsla och främlingshat. Ett av dessa partier är SD i Sverige. Man spelar på ett vi-och-dom-tänk. Vi behöver bara gå tillbaka till invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå för att hitta tendenser till detta. Historielösa Umeåbor öste galla över att det fanns ett stort samiskt inslag i invigningsprogrammet och man använde uttryck som ”vi Umeåbor tycker…” Det är så det brukar låta när det är mobbning på gång eller förföljelse av av misshagliga människor och folkgrupper. ”Vi alla är överens….” osv. På Krim jagar nationalistiska element  människor av fel sort på gatorna förebärande att de representerar ”folket”.

Jag tog del av en doktorsavhandling för ett par årtionen sedan som visade att det inte finns NÅGOT positivt med nationalism. I bästa fall kan den vara harmlös när t ex idrottsmän överanstränger sig i spurten genom att släpa på en nationsflagga men allt i övrigt är negativt och i sin värsta form ödeläggande. Evolutionen tar många tiotusental år på sig att verka så man ska väl inte uppge hoppet om att den genetiska missen med nationalismen så småningom rättar till sig.

Etiketter: , , , , ,

22 kommentarer

  1. Jan Eliasson

    Vad menar du med historielösa Umeåbor? Och var god förklara vad samer har med Umeå att göra. Jag tog förövrigt själv del av en doktorsavhandling förra veckan där nationalism bevisades vara lösningen på världens problem och att Håkan Rombe är en genetisk miss.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Svårt att svara en som är så beläst men ändå missat att Umeå och Storuman är en del av Sapmi och att samerna mycket sannolikt var här långt före ”storsvensken”. En evolutionsteori kan inte bevisas genom ett enda exemplar av Homo Sapiens, t ex undertecknad. Skulle det bevisas vara möjligt är det Nobelpriset direkt. Man är historielös om man inte kan historien eller inte vill kunna. Tyvärr visade sig en del Umeåbor vara historielösa och uppförde sig mot deltagande samer med drängfasoner. Sorgligt med folk som inte kan uppföra sig anständigt.

      • Jan Eliasson

        Man får det svar man förtjänar utifrån vad ens egna text innehåller. Mig veterligen ligger Umeå utanför de flesta spekulerande skisser kring området. Men det klart, det finns säkert några samer med storhetsvansinne som tagit i lite mycket när de skissat fram området och visat dig den kartan. Kanske samma person som skrivit doktorsavhandlingen du hänvisade till? ”En same kissade och lät sina renar löpa amok på denna plats 1467, så det är samiskt territorium” *ritar*. Förövrigt ironiskt att du tycks stödja deras påstådda rätt? till landområdet i och med din kommentar – samtidigt som du skriver illa om att andra folk håller fast vid historiska oförrätter. Samerna är förövrigt bäst i Sverige på ”vi och dom tänket”.

        Inslaget av samer under kulturhuvudstadsåret är inget annat än ett sätt att göra Umeå mer intressant för resten av Europa. Faktum är att samerna har väldigt lite med Umeå att göra och vi Umeåbor reagerar faktiskt på det. Det som visas upp är lögner.

        • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

          Du ogillar samer och du gillar inte heller att övriga Europa tycker att det är omvittnat mycket intressant och spännande att lära känna den samiska kulturen. Den egenskapen i din CV kan jag inte ta ifrån dig. Den är grundmurad. Du använder också uttrycket ”vi Umeåbor” utan att ha en susning om vad alla 120 000 Umeåbor tycker. Eller har du frågat dem? Nu stänger jag internet för kvällen!

          • Jan Eliasson

            Nej lägg inte ord i min mun. Jag ogillar samers särställning och rättigheter som vi andra saknar. Jag ogillar även att Umeå spridit lögner kring kulturhuvudstadsåret. Ja jag är övertygad om att samisk kultur är spännande för Europa och det har Umeås pampar utnyttjat till fullo. Utmålar man samerna som några härliga indianliknande typer med renar och färgglada dräkter som springer omkring och jojkar dagarna i ände är det ju jättespännande för en storstadsbo i Bryssel. Att använda mig av det uttrycket var en medveten provokation, jag kanske skulle använt mig av vi ”historielösa” Umeåbor…

          • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

            Med detta avslutas diskussionen den här gången.

  2. dkockens hörna

    Sorgligt att ”vi” inte har lärt att hålla fingrarna väck från Ryssland!det enda som bitar på despoterna är något med måttet 7,62.
    Sverige vä i NATO,ock en gemensam firewall .
    2 ynka flyg på Gotland?? vad hjälper det ?
    Tyvärr blir det vanliga folket som får lida,när sanktioner/isolering verkställs.
    En helt igenom olycklig situation.
    Det nästa blir väl att Dansken ocuperar Skåne,då det finns många Danskar där.som behöver skytt( skojar)
    Nog är vi många som är oroliga för vad det hela utvicklar sig till !!
    Vi får väl invitera Putin på stekt röding-palt o surströmming,så han kan bli som folk.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Jag tror att Putin är bortom all räddning, inte ens röding kan bota honom.

  3. Henrik Agerhäll

    Nu har jag förvisso bara läst någon enstaka bok i evolutionspsykologi, men jag undrar om inte den allmänt vedertagna vetenskapliga slutsatsen är den motsatta. Grupper av djur som inte lyckas hålla sina revir gentemot konkurrerande grupper får svårt att föra sitt genetiska arv vidare och missgynnas därmed av evolutionen.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Det är inte jag som hittat på det här med evolutionär miss. Vi är 7 miljarder på planeten och kommer förmodligen upp i en peak på 11 miljarder. Vi kan då knappast göra som irländarna och tåga omkring och älta tusenåriga oförrätter och slänga bomber på varandra. Det finns många andra egenskaper hos människan som har bättre överlevnadsvärde t ex förmåga till kreativitet, empati och samarbete i stället för slagsmål om mat som hundar i en hundgård. Det finns andra tveksamma egenskaper t ex behov av att dyrka auktoriteter i form av blind tro. Auktoriteter som människan är beredd att begå självmord för genom självmordsbombande. Om 1 milj år vet vi vilka egenskaper som hade överlevnadsvärde. Om människan överlevt på denna planeten vill säga.

  4. Gunnar Andersson

    Håller med dig Håkan ! vad är det Nationalister är stolta över ? Är det en bedrift att vara född på ena sidan om en gräns istället för på den andra ?

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Nationalister är väl stolta över att vara stolta. Så tomt och ödsligt kan det nog vara. Och vilka som hör till rätt sort blir det ju ständigt kontroverser kring. Halvblod, kvartsblod, åttondelsblod o s v. Måste ju finnas klyftigare saker att använda hjärnan till.

    • Jan Eliasson

      Att vara nationalist innebär att man är stolt över vår historia och vår kultur och vill värna den för framtiden. Det land som våra förfäder byggt upp, allt det välstånd vi har är på deras svettiga ryggars bekostnad är faktiskt något att vara stolt över. Att vilja bevara detta land med svenskar som består av en sån liten % av jordens befolkning är att värna mångfalden av människor på jorden. Att verka för mångfald inom Sveriges gränser är att göra den en otjänst.

      Andra folk har rättigheter till kultur och liv, det bör svenskar också få.

      Nationen är sprungen ur folket, utan folket finns ingen nation. Sverige finns inte utan svenskar!

      • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

        Du vill alltså leva i en kliniskt ren stat som Nazisterna försökte skapa men misslyckades med därför att monokulturella stater är en omöjlighet i globaliseringens värld. Rotera runt jordens 7 miljarder människor så att alla nationalister blir nöjda är mission impossible. Ren inbillning. Stoltheten man känner bör väl främst grundas på vad man själv åstadkommer och inte på vad andra åstadkommit.

        • Jan Eliasson

          Inga människor är kliniskt rena, att nationalismen skulle bestå av någon typ av raslära med sjukhustänk är en svartmålning av ideologin. Globalismen är livsfarlig för jordens mångfald och måste stoppas. Din bästa egenskap ”ingenting är omöjligt” passar in bra på detta. Trotts alla multinationella företag och vidriga bilderbergaraliens som arbetar för denna folkmördande smeltdegel på jorden – för att lättare kunna profitera på rotlösa och själlösa arbetare.

  5. mathias

    Återigen Håkan bevisar du själv bättre än vad jag skulle kunna göra vilken hopplös ryssfobi du har.
    Jag skrev i ditt förra inäll om svoboda i Ukraina och hur dom tänker sig förtrycka Ryssar i Ukraina.
    O då jag ser dig skriva om nationalisktiska rörelser och blandar in Ukraina krisen hur i all fridens dar tar du inte ta upp dem ?
    Just ja de passar ju inte din anti ryss agenda.
    Om man ska vara en bra politiker ska man kunna se allt med öppna ögon och bygga sin politik efter det.
    Du väljer endast att se med dina ryskfobiska ögon.
    Vars var du när Usa invaderade Irak ?
    Jag gissar när usa krigade i vietnam o mördade miljontals civila så var de ju inget fel för stalin hade ju dödat många miljoner fler.
    Men vad gör 2 fel till ett rätt ?
    Vi måste göra om FN i grunden o ta ifrån de största makterna deras veto makt i församlingen.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Hade jag varit vuxen under 1930-talet hade jag säkert haft Nazistfobi. Jag är stolt över att vara klockren demokrat. Ryssen i gemen är som alla andra oftast en gästfri och trevlig person men ryssarna har lidit oerhört under tsarer av kapitalistiskt och kommunistiskt snitt. Risken finns att den ”demokratiska vår” som inträdde efter kommunismens fall 1990 håller på att urarta till ett nytt tsarvälde. Jag har uppenbarligen samma uppfattning i det avseendet som större delen av EU:s länder. Och USA-Canada m fl m fl. Jag har inte den USA-skräck och NATO-skräck som större delen av den svenska intellektuella vänstern lider av. Det finns definitioner på vad en demokratisk stat är och t o m rankingtabeller. Sverige ligger skapligt till men har till skillnad från USA tillsättning av statschef genom slumpvis avel. Det kan säkert Putin göra sig lustig över. När Putin invaderar Krim är vår statsminister på en prinsessas dopkalas. Annat som hör till en demokrati är fristående domstolar, fri press, allmänna val till riksdag som stiftar lagar och avsaknad av korruption mm. Ryssland är på väg bort från mycket av detta tack vare Putinismen. Om detta råder stor enighet bland demokratierna.

      • mathias

        Så du menar usa har en bra demokrati ?
        De avlöser varandra genom 2 partier och då det kommer fram nån ny avfärdas de direkt som nåt skämt.
        Republikanerna har den största nyhetskanlaen i usa i foxnews där de skickar propaganda som är bland de mest skrämande man kan se.
        Sedan att Usas högsta domstol är politiskt tillsatt de blundar du väl med för,
        Usa är inte mer demokratiskt än Ryssland men fortsätt du tro det.
        Sen är jag inte vänster utan väljer enbart se världen med öppna ögon vilket varken du eller de till vänster väljer att göra.

        • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

          Ingen demokrati är perfekt men USA har större delen av de kännetecken som en demokrati ska ha enligt ”regelboken”. I vissa delstater lägger sig religionen för mycket i det världsliga med homofobiska lagar och inskränkningar av aborträtten, men i en utsträckning som är ljusår från vad vi ser i t ex Iran. Det är ett faktum att USA är det land som lockar i särklass flest av jordens befolkning när man får önska fritt till vilket land man skulle vilja emigrera. Jag tror att Putins Ryssland ligger lång ner på popularitetsskalan. Och Nordkorea. Och Cuba. Och Iran, Och Saudiarabien. Ja listan kan göras lång över oattraktiva, odemokratiska och korrupta länder för en frihetsälskande och demokratisk person som vill bryta upp och starta om..

          • mathias

            Jaha jag visste inte det var en popularitets tävling.
            Om nu Usa är ett så fritt o bra land att leva i o så öppet hur kommer det sig då att knappt några flyktingar från irak fick komma till usa utan majoriteten av dem hamnade i södertälje ?
            Sedan vad bra att de är långt ifrån iran vad gäller hur religionen tar för mycket i det världsliga med homofobiska lagar och inskränkningar av aborträtten.
            Det blir ju bara komiskt då du skriver som du gör du ursäktar deras fel med att de inte är lika illa som nån annan precis som jag gjorde.
            Förstår du kanske inte nu att de är fel i världspolitiken i stort öst som väst ?
            .

          • Jan Eliasson

            Demokratin USA som invaderar länder lite titt som tätt pga olika anledningar. Olja? Massförstörelsevapen? Terrorism? På skoj? Vilka nu än anledningarna är så gör dom det mångt värre än Putins och Rysslands nuvarande intrång på Krim där inte ett skott avlossats. Det ska ju till en folkomröstning nu, det bör ju goda demokrater tycka är bra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.