Hemska kamphundsattacker

I Norge blev en ettårig baby närapå dödad av kamphundar, i detta fall var det 2 st rottweiler som sprang lösa. Problemet med kamphundar och deras ägare har ökat i samma takt som ökningen av antalet kamphundar. Nu måste det väl ändå vara dags att göra något åt problemet, även i Sverige. Det är inte bara kriminella och missbrukare som är problemet. Åtskilliga ägare är naiva och okunniga och tycks ha behov av att upplevas som skrämmande av andra människor. Normalt funtade människor tycker att det är ett problem om andra människor går omvägar vid möten. Jag har tidigare bloggat om detta och i kommentarsfälten finns ett stort antal hänvisningar till hemsidor där resultaten av kamphundsattacker redovisas. I denna blogg hänvisar jag till nedanstående artikel i Verdens Gang. Titta på bilderna, läs mammans berättelse och tänk!

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/moren-han-har-fortsatt-vondt-i-hodet-og-sover-daarlig-om-natten/a/10122585/

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Kamphund är ett samlingsbegrepp för stora hundar som ofta hamnar i tidningsrubriker när det gäller överfall på människor. Några ”regler” för vad som kategoriseras som kamphund finns inte i Sverige. Men utomlands där man infört hårdare lagar mot denna typ av hund blir man väl tvungen att peka ut vissa raser. Jag har inte kollat hur man gjort. Till hundar som är överrepresenterade i överfallsstatistiken hör ett virrvarr av ”gatukorsningar” som avlas på aggressivitet av uppfödare som är undre världens leverantörer. Om man tar hänsyn till totala antalet hundar per ras är det tyvärr så att rasrena hundar som rottweiler, amstaff m fl är överrepresenterade när det gäller överfall på människor och andra hundar. Den mycket vanliga rasen schäfer förekommer inte lika ofta trots att det är en storvuxen ras med kapacitet att bita ihjäl barn och kanske även vuxna människor. Mot önskan att äga hundar som skrämmer sin omgivning står rätten att slippa få sina barn dödade eller skadade för livet och rätten att kunna promenera med sina barn eller sin hund utan rädsla för att bli angripen av lösspringande stora hundar. I dag är dessa rättigheter satta på undantag. Det är oseriöst att inte ta situationen på allvar!

  1. mexan

    Bra rutet!

    Det är någon form av blind fläck i ögat på en del hundägare och de snurrar in sig i puttiförnumstigheter och besserschmithsförklaringar där rena rama fakta står emot, men det liksom hjälper inte eftersom de ”känner” så mycket och människan är det dummaste djuret typ.

    Strlk kapacitet kampvilja- helt enkelt VAD hunden besitter för egenskaper rent framavlade egenskaper kombinerat med dåliga hundägare- ja! DET är farligast. Men under tiden som man dribblar framåtbax kring ev lagstiftning, koll på kompetens, villkor för hundägare- under tiden ska man och kan man föra fram åsikten om att människors? barns hälsa -liv och lem- ALLTID går före.

    Leif GW beskriver här förtjänstfullt de alldeles självklara ”reglerna” för det synsättet
    http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/hog-tid-att-mala-fan-pa-vaggen/

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Leif GW är bra på att uttrycka sig så man begrip! Har googlat lite om kamphundsförbud och sådana förbud finns i 9 länder av 16 i Europa. Så det som är omöjligt i Sverige är faktiskt MÖJLIGT. Bland förbjudna hundraser i Europa finns pitbullterrier, amstaff, mastiff rottweiler och ytterligare ett 10-tal. Ett ytterligare sätt att minska antalet offer är koppeltvång och ev. munkorg. Det GÅR om man VILL!

  2. Inger

    Ja det är skrämmande hur vi i Sverige daltar med dessa attacker som sker på både människor och hundar. Uppfattar att det sker minst en gång i månaden. Sen slår vi på stort om hur vårdhundar är så värdefulla för äldre m.m. Då kan man tänka sig hur den äldre upplever att se sin familjemedlem dinglande i käften på dessa raser som vägrar släppa sitt offer innan död. Senast var det en äldre man som blev så chockad att han tappade minnet, när han fick se sin lilla hund utsättas på detta sätt. De kriminella hycklar inte om hundrasernas egenskaper. De vet vad hundraserna går för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.