Kärnkraftskramande partier

Efter kvällens TV-debatt kan konstateras att Sveriges mest kärnkraftskramande partier är Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet. Dessa partier ser kärnkraften som något evigt fast den inte är evig. Över hälften av svenska folket vill avskaffa kärnkraften enligt en opinionsundersökning. Det kostar nog på att strida mot den allmänna opinionen. Det är ju snart val!  En annan fråga där åsikterna skiljer sig  är frågan om återförstatligande av skolan. Här finns också en folkopinion som går stick i stäv med vad vissa partier tycker. En stor majoritet av lärarna i Lärarnas Riksförbund tycker att skolan bör återförstatligas och vad jag hört finns även en stark folkopinion som är inne på samma spår. Vi har en situation där regeringen och staten har ansvaret för att de nationella resultaten hävdar sig internationellt men kommunerna som bedriver verksamheten. Det är nog väldigt sällsynt att den internationella konkurrenskraften diskuteras i kommunerna när pengarna skall fördelas till skolverksamhet. Det är nog väldigt sällsynt att man i kommunerna diskuterar rekryteringen till läraryrket och lärarhögskolorna när man sätter löner till lärarna. Är det någon som hört något i den vägen?  KD och Göran Hägglund är inne på samma dilemma när det gäller sjukvården och då framförallt specialsjukvården. Staten har ansvaret men Landstingen är utförare och effekten av det är de stora skillnader som finns mellan olika delar av landet när det gäller väntetider och ibland också kvalitet.

Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna vill inte återförstatliga skolan men det vill Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och om jag minns rätt Kristdemokraterna. Vad Miljöpartiet vill missade jag. Om Axel Oxenstierna levt idag hade han med säkerhet hävdat att staten bör ha driftsansvar för skola och specialsjukvård. Det är normalt sett ganska heltokigt att skilja på ansvar och beslutanderätt. Skola och sjukvård bevisar att det är precis på det viset.

http://www.vindkraftsbranschen.se/blog/pressmeddelanden/fortsatt-starkt-stod-for-vindkraft/

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.