Folkomröstning om JAS

Schweiz har återigen folkomröstat om saker som inte lämpar sig för folkomröstningar. Ibland är det minareter, ibland är det slöjor på kvinnor, ibland är det pedofilers ev lämplighet som barnvårdare o s v. Och ibland är det inköp av försvarsmateriel. I Schweiz kan man folkomrösta om precis allting bara någon kan samla ihop det erforderliga antalet underskrifter. Som vanligt när det gäller folkomröstningar kan omröstningen användas för att visa sitt missnöje med sittande regering eller kommunfullmäktige i helt andra frågor än den som folkomröstningen gäller. S k missnöjesröstningar.  Folkomröstningar handlar om antingen eller. För eller emot.  Människor som är emot allting, en ibland högröstad minoritet, får dock sin chans att lufta sina aggressioner.

För folkomröstningar gäller också att den som röstar slipper ansvara för genomförandet av resultatet. Får Schweizarna hålla på så här kan det bli så att landet saknar fungerande stridsflyg om bara några år. Vi ska vara hjärtinnerligt tacksamma att den svenska riksdagen fullständigt sket i folkomröstningen om omläggning till högertrafik på 1960-talet. En förkrossande majoritet ville i folkomröstningen att vi skulle fortsätta med vänstertrafik ända till hum hum tog hem hela planeten. Människan har i olika grad ett inbyggt motstånd mot förändringar och i folkomröstningar gör sig den egenskapen gällande.

Folkomröstningar bidrar också till att splittra nationer, län, kommuner och byar. Inget blir sig likt efter en folkomröstning. I Vilhelmina är kommunen ännu splittrad efter folkomröstningen om Vojmåns överledning. Beslutet skulle naturligtvis ha tagits av kommunfullmäktige i vanlig ordning men politikerna fegade ur. Med detta vill jag ha sagt att folkomröstning inte är höjden av demokrati. Den representativa demokratin har visat sig vara det överlägset bästa sätter för gemensamt beslutsfattande i ett land eller i en kommun.

Enligt Schweiz regering var JAS ett bra val ur många olika aspekter. Bl a tekniska och militära överväganden av avancerat slag. Nu upphöjdes helt plötsligt ”bonden Pavo” till militärstrateg och beslutade något helt annat än vad regeringen och dess experter kommit fram till. Det var 30 % av den röstberättigade befolkningen som sa nej till JAS och 53 % av dem som röstade. När nästan hälften av de röstberättigade avstår från att rösta är det egentligen inte klokt att respektera en knapp seger för någondera sidan.

http://www.svd.se/naringsliv/generalen-svart-dag-for-schweiz_3572340.svd

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.