Kommunala butiker

En del politiker i Storuman vill bygga butikslokaler åt en butikskedja med miljardomsättning. Förslaget lanseras med samma hyperaktivitet som när kommunstyrelse och fullmäktige för några år sedan antog förslaget att subventionera flygbiljetter från Gunnarn med 25 miljoner under 1½ år. Kommunkassan höll efter 1½ år  på att förblöda så några kloka politiker tillsammans med sossarna stoppade vansinnet. Men den hårda kärnan stred våldsamt för att få flyga bort ytterligare 10-tals miljoner. Till synes nedbrutna lämnade de fullmäktigesammanträdet. En effekt av åkomman tunnelseende. Efter flygkalaset var kommunens likviditet i botten och soliditeten var allvarligt skadad. Om det vore fråga om ett privat företag var siffrorna sådana att man skulle använda benämningen ”kritiskt läge”. Kommunen håller så sakteliga på att återhämta sig efter magplasket och många har förhoppningar om att viktiga investeringar ska kunna göras. Jag har nämnt några i föregående blogg men kan lägga till behovet av att skapa demensavdelningar i befintliga särskilda boenden som kommer att kosta skjortan. När nu ”butiksbyggarna”  går igenom alla kommande stora kommunala lokalinvesteringsbehov, badhus, kulturhus i Tärnaby, Glesbygdsmedicinskt Centrum, demensavdelningar etc så kommer man på den lysande idén. Vi skiter i allihopa och bygger butikslokaler åt en stor butikskedja vid Entré Storuman i stället!

Det intressanta i denna kråksång är att de synnerligen aktiva tillskyndarna av butikslokaler åt visst företag till övervägande del är SAMMA PERSONER som förödde den kommunala ekonomin med att subventionera flygbiljetter från Gunnarn!! Vilket förtroende kan man ha för sådana politiker? I stort sett all massmedial bevakning av inlandets småkommuner har ju upphört så väljarna är nog lyckligt ovetande om vad som sker med deras inlevererade skatter.

Nu hävdas det att kommunen måste börja bygga butikslokaler eftersom bankerna inte lånar ut några större pengar till lokaler i glesbygd. Tänker man lite längre än näsan räcker inser man ju snabbt att våra surt förvärvade skatteslantar inte räcker långt om byggande av butikslokaler upphöjs till en allmän doktrin för glesbygdskommuner. Att upphäva glesbygdsproblemet med sjunkande fastighetspriser genom samhälleliga subventioner är som att försöka tömma Atlanten med en sked.

Den tänkta kommunala understödstagaren, den stora butikskedjan, påstås vara en bombsäker hyresgäst under årtionden framåt. Jaha, varför bygger de inte själva då när de tänker vara kvar i årtionden? De är kanske inte själva är så bombsäkra på det? Eller så jublar man över att ha hittat en kommun som övertar en del av deras affärsrisker? Bingo! Ett privat företag flyttar eller lägger ned när lönsamheten blir för dålig. Sådan är den krassa verkligheten.

Men när vi nu ändå är inne på avdelningen kommunal galenskap. Ska inte kommunen ta och bygga nya lokaler åt Konsum? Deras butiksläge är inte optimalt. Som gammal konsumkund önskar jag ett bättre butiksläge för Konsum! Det är väl sådant vi politiker ska syssla med? Eller?

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. lf

  En fantastiskt bra blogg.Men glesbygdskommunerna har en mycket svår uppgift.
  Skulle du vilja vara kommunalråd i Storuman idag?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Nog skulle jag våga vara kommunalråd. Jag är ganska orädd av mig. Jag skulle i så fall ägna mig mer åt kommunens huvuduppgifter och mindre åt att t ex subventionera flygbiljetter med 25 milj under 1½år. Jag skulle inte ägna mig åt att bygga butikslokaler i Storuman åt en stor bygghandelskedja som redan har lokaler i Storuman och Storuman står med stora outhyrda butikslokalytor. Min ålder ligger mig dock i fatet men hjärncellerna verkar trots det yngre än hos makthavarna i kommunalhuset!

 2. Bra skrivet!

  Kan inte mer än hålla med… Tycker hela ditt resonemang håller från början till slut. Skrämmande att en kommun går in med medel för att styra upp etableringen av en bygg grossist. Det bör dom ha pengar för själva. Finns det personliga intressen i det eller vad är det som det beror på. Finns mycket man kan lägga hart när 17 miljoner på i en liten kommun som Storuman. Vansinnet har fått helt nya propotioner. Eller är det prestige från när dom torskade flygfrågan. Med tänket: ”Den här gången ska minsann vi vinna”. Eller vad?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag vet inte men det viskades efter kommunfullmäktigesammanträdet om allt från vänskapskorruption till tjänster och gentjänster. Eller ”röstar ni ja kommer vi att rösta ja i era hjärtefrågor”. Eller så ligger gentjänsterna längre fram i tiden. Några månader. Den som lever får se. Spännande blir det. Socialdemokraterna var knäpp tysta i denna fråga vad jag minns. En knappnåls fall hade spräckt trumhinnorna. Men nog liknar det flygfrågan. Samma typ av aningslösa korkade argument och enstaka näringslivsföreträdare som sjöng i samma kör. De är i farten igen. Kommunens kassakista har stor dragningskraft.

   • Bra skrivet!

    Ja du. Man önskar polisen eller andra myndigheter kunde stå där med sina instrument och avläsa hur stor idiotin är och meddela högre myndigheter om att det missköts. Nog är det totalt förakt mot både budgetar och demokrati som föregår. Fy fanken vad det luktar illa. Känns precis som ett Länsstyrelseärende (aktuellt) och den totala käftsmäll mot samtliga väljare i den här lilla kommunen. Vad ska Storuman med ett byggföretag när fastigheter säljs för en krona eller högsbjudande. Ska det satsas på ett miljardföretag gör det i en del av kommunen där det finns framtidstro. Gör det i Tärnafjällen. Basta! Gör det där skattemedlen genereras. Först ska det flygas och faras för fiktiva miljoner och nu ska det byggas och fyllas plånböcker för redan täta entreprenörer. Hur gick det med lukrativa omlastninscentralen? Vad jag vet är det mer öde än bombade delar utanför Kirkuk.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Kommunalisera butiksbranschen var det sista jag kunde tänka mig att en folkpartist skulle ställa sig bakom. Nu står även Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna för en sådan politik. Och detta ställer sig Socialdemokraterna också bakom. Kommer belöningen för att sälja sin själ längre fram? Grabbgänget som hittar på sådana här galna saker torde toppa listorna inför höstens val så vad ska väljarna rösta på? Vänsterpartiet är väl det enda återstående partiet som röstat emot både flyggalenskapen i Gunnarn och kommunaliseringen av butikslokalerna i Storuman. Kommunlistan upphör ju vad jag hört. Stackars skattebetalare! Omlastningscentralen är ett klockrent politiskt projekt i likhet med det tomma jättefraktflygfältet i Luleå. Politikern tar en karta och drar ut linjer från den egna uppehållspunkten till jordens alla metropoler och finner till sin oerhörda förtjusning att han (alltid en han!) själv befinner sig i världens mittpunkt! Dags att bygga världens central!! Omlastningscentralen byggdes utan ett enda undertecknat kontrakt med de stora befraktarna som nästan uteslutande är skogsbolag. Jag var naiv nog att tro att sådana kontrakt förelåg. Skogsbolagen använder sina egna redan avskrivna terminaler, vilket naturligtvis är billigast för dem. Så smååååningom trillar det väl in ett och annat skogsbolag för platsen är ju i detta fall ganska ”central”. Jag har under nästan ett halvt sekel i politiken kunnat konstatera att uslare företagare än kommunalpolitiker finns inte. Allt de rör vid blir förluster för skattebetalarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.