Firma Storuman Butiksfastigheter upa.

Ett märkligt tystlåtet fullmäktige beslöt 17 juni att gå in i butiksbranschen genom att bygga butikslokaler för 16,8 miljoner vid Entré Storuman åt en butikskedja som redan har lokaler i Storuman!  Av någon anledning var socialdemokraterna mycket tystlåtna i denna principiellt viktiga fråga (en knappnåls fall hade orsakat hörselskador) men röstade ändå för bygget med två undantag. Stallorder? Vilken motprestation har utlovats?  Ska kommunen bygga nya lokaler åt Konsum? Får denna gåta sin upplösning i september? VK hade en kort notis som i stort sett var ett lakoniskt konstaterande att bygget röstats igenom. Som av en händelse var det 7 ledamöter inklusive undertecknad  som röstade emot vilket är samma antal ledamöter som 2008 röstade emot flyggalenskapen i Gunnarn som kostade skattebetalarna 25 miljoner på mindre än 2 år. Fullmäktige i Storuman skulle behöva fler än 7 ledamöter som kan tänka själva! Transformerat till en kommun av Umeås storlek handlar det om en butiksinvestering på ca 300 milj. Undrar om VK stillatigande skulle acceptera att Umeå kommun beslutar bygga butikslokaler för 300 milj åt en butikskedja som redan har butikslokaler i Umeå?? Är inte denna tondövhet problematisk för granskande journalistik? Skillnaden mellan Umeå och Storuman är dessutom den att en butikslokaler i Umeå stiger i värde medan lokalen för 16,8 milj i Storuman dagen efter färdigställandet torde betinga ett marknadsvärde på en tiondel av byggkostnaden. 15 milj kr upp i rök för kommunens kassakista om det blir ett annat scenario än man tänkt sig.

Ett av de återkommande argumenten bland tillskyndarna av butiksbygget är att det inte har byggts en ny butikslokal i Storuman sedan 1970-talet. Är detta ett problem? För vem? Finns behov av ett väl synligt politikermonument?  Utvecklingen är den att allt större lokalytor för handeln står tomma i Storuman. Har ett företag en bärande affärsidé och goda framtidsutsikter så bygger man själv, i synnerhet om man har en koncern bakom sig. Men hittar man blåögda politiker som vill ta över 15 miljoner av affärsrisken för företaget vore man ju dum om man tackade nej. Vem minns inte skojarna från Småland som på 1960-90-talen kom åkande i fin bil, kostymklädda och med pomadaslickat hår och med stor representation på det lokala hotellet lurade lokala politiker upp på läktaren och fick staten att betala ut stora lokaliseringsstöd till investeringar i maskiner och drift. Maskinerna var i regel nednötta vrak som fraktades upp från ägda företag söderut. Lokalerna fixade i regel kommunen i fråga. Sedan lokaliseringsskojarna  fått stålarna monterade de ned sina väl begagnade maskiner och stack tillbaka till Småland eller var de nu tog vägen. Så gick det till på den tiden. Exemplen från Norrlands inland är hur många som helst.

Hade ett butiksbeslut som nu i Storuman tagits för något årtionde sedan hade det varit helt olagligt. En paragraf som tidigare talade om ”synnerliga skäl” har sedan några år ändrats till ”särskilda skäl”. Frågan är nu om investeringsstöd till en butikskedja i aktuellt fall kan tillåtas med hänvisning till ”särskilda skäl”. För mig är det obegripligt att så skulle vara fallet. Storumanborna har inga problem att skaffa sig snickarsågar, trallvirke, spik, geringssågar etc. Sådant säljs redan av aktuellt företag och även hos andra. Jag välkomnar definitivt en överklagan så att fallet får prövas rättsligt.

Etiketter: , ,

11 kommentarer

 1. Viola Eriksson

  Tack för att du vågar skriva det många tänker!
  Brinner skattepengarna i fingrarna så satsa hellre på drägligare arbetsvillkor för de som jobbar inom vården etc.
  Det här är ju helt vansinnigt att kasta pengars sjön.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Ja hjärtefrågorna för gossarna verkar inte handla om dem som behöver omsorg. Vara riskkapitalister med våra pengar ser ut att vara roligare.

 2. Javäl

  Korruption månne? Det sägs att sverige(med litet s) är ett av världens minst korrumperade länder, jag synar…

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Vi är ganska bra till när det gäller korruption enligt expertisen. Hur ser det då ut i andra länder??? I kommunerna finns stora frestelser vilket Uppdrag Granskning avslöjade i bl a Göteborg. Vänskapskorruption är tyvärr mycket vanlig även i små kommuner. Vad får politiker i Storuman att nästan springa benen av sig för att få bygga lokaler åt en stor butikskedja som redan har lokaler i samhället? Enligt min bedömning har politikerna gått över gränsen i Storuman. Det finns inga giltiga ”särskilda skäl” för att i detta fall gå ifrån principen ”icke inblandning” i byggande av butikslokaler. Butikslokaler gapar tomma i Storuman. Storuman centralort med omnejd förlorar invånare år efter år. Det är Tärna-Hemavan som håller uppe invånarantalet i kommunen.

 3. Arne

  Undrar om det är lagligt att spela Rysk roulett med ”våra” pengar ?
  Hur många personer skal till för att ge dessa personer ett mistillidsvotum? så att dom åker ut på stubinen.
  Om KK hotade XL bygg vill utöka i Storuman får dom ta mig fan bygga själv,o inte torka av en trolig risk av på ”os”
  Det lukter,ja närmast stinker av ”ryggklapperklub”
  Alt har en mättningsgrad,o dom tomma affärerna vittnar om det!
  En kommun skal enligt jag,vara en katalysator! ( översättning – sätta igång utan att förgå i processen.)
  Det borde vara högläsning för burhöns .
  Trevligt midsommarfirande i L-by mm.önskar Danska kocken

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Du har bra väderkorn Arne! Många i kommunen misstänker samma saker som du!

 4. Marianne R Johansson

  Bra skrivet Håkan! Och en stor eloge till dej som har haft ryggrad nog att lämna detta cirkusgäng!
  Har hört rykten från Storuman om att det är en whiskeyklubb som styr kommunen, kan det månne ligga något i det? För det var då väldigt tydligt att detta ärende gjorts upp utanför KF:s domäner…..

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Tack Marianne! Det känns faktiskt skönt att slippa förknippas med ”cirkusgänget”! När Erland Dahlberg dog förlorade partiet en av dem som kunde tänka själv i stället för att alltid lyda vad ”chefen” sa. Jag har kritiserat Göran Persson och sossarna för att de kommunaliserade skolan. Inte trodde jag att mitt eget parti i Storuman skulle ge sig på att kommunalisera butiksbranschen. Kanske dags att kommunalisera skogsbolagen så att det blir kunder på omlastningsterminalen! Det finns ju kunnande i både skogsbranschen och byggmaterialbranschen på central kommunal nivå. Beträffande whiskyklubben har jag inte hört talas om den, men jag är ju närmast nykterist. Nyktra politiker borde inte kunna komma fram till att skattebetalarnas pengar ska satsas i försäljningen av spik, snickarsågar och vattenpass.

 5. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Det finns några i Storuman som anklagar motståndarna till det kommunala butiksbygget för att vara ”mot näringslivet”. Det är en sensationell upptäckt. Om det nu är så att kommunal snedvridning av konkurrensen genom att bygga butikslokaler åt vissa företag är negativt för näringslivet vill jag att vederbörande hänvisar till vetenskapliga avhandlingar i nationalekonomi som styrker påståendet eller att vederbörande snarast skriver en doktorsavhandling i ämnet som får utsättas för vederbörlig prövning. Men det lär vi nog få vänta på eftersom det är ren cirkus som pågår!

 6. Ewa Larsson

  Jag har också funderat på HUR man tänker i sin iver att ”skapa”, bara för skapandet skull i våra små redan hårt kämpande kommuner.
  Naturligtvis så tänkte jag utifrån ”givna nötter” och tror att själva området för byggandet är helt fel.
  Men som kommun måste man väl svälja varje vansinnig tanke som kommer för att få sätta avtryck.
  Storuman har så många andra, redan fina områden, som kan utvecklas först till en mindre kostnad.
  Kommunen ska kunna tillhandahålla mark, till vettiga givna priser, för de som vill etablera företag alt. bygga ut/om sin verksamhet-inte bygga lokaler!!

  XL-bygg är en redan utpekad byggvaruhandlare, vad jag förstår(?) och den affären ingår i en större koncern eller är knutna till en större kedja och frågan är hur mycket de själva får påverka sin del av ”företaget”?
  Kan aldrig tänka mig att Byggmax ex. skulle få samma förutsättningar till en färdig, nybyggd lokal om de piper? Antagligen för att inte just konkurrensutsätta XL?
  Sen tror jag precis som andra här, att kostnaden för att iordningställa området samt bygga lokaler till den ovan angivna summan är en stor utopi-finns inte en chans och frågan är vad kommunen då ska spara in på? Finns det någon annan ej lagbunden verksamhet som man kan komma att tvingas lägga ner? Någon reservkassa från Storumanenergi lär det väl inte finnas att tillgå när det brinner.

  Stensele kanske kan byggas ihop och expanderas eller fås som väl fungerande del av kommunen, än som ren ”sovstad”, på annat sätt, om det nu är så att det finns för mycket kapital i kassorna.

  Jag är övertygad om att kommunen måste göra om och göra rätt eller åtminstone skaffa sig en annan kunskap och ta in ytterligare ”proffs” som kan räkna på ett helt nytt område att bryta för att flytta affärscentra ut ur centrum! Storstadssyndrom utan konsekvenstänk och helt utan laglighetsprövning om likställighetsprincipen?

 7. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Intressanta tankar! Kommunalrådet har i dagens VK sagt att XL-Bygg ska betala en ’marknadsmässig’ hyra. Vad händer om den marknadsmässiga hyran är långt under kommunens självkostnad för lokalerna? Vad händer om XL-Bygg drar från Storuman om 5-10 år? Storuman har redan stort överskott på kommersiella lokaler. Östra kommundelen har nu 4400 inv. Om 10 år är vi sannolikt kring 3700 inv. Kommunens nya politikermonument lär inte
  hindra den utvecklingen. Jag förstår att den stora koncernen tycker att skattebetalarna ska överta affärsrisken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.