Sovjets folkmord på 3 milj Ukrainare

Bara under åren 1932 – 33 begick Sovjetunionen folkmord på ca 3 miljoner Ukrainare genom att svälta ihjäl dem. Hur många barn fanns bland dessa 3 miljoner? 1 miljon? 2 miljoner? Ryssar förbjöds hjälpa svältande barn som drog fram längs vägarna och tiggde matsmulor. De hemska utrensningarna med kulmen 1937 drabbade naturligtvis också Ukraina. Dessutom drabbades Ukraina svårt av kriget när tyska arméer drog fram och senare under Sovjetiska offensiver med mål att knäcka Nazityskland. Ukraina deltog med stora uppoffringar i de Sovjetiska arméerna och bidrog väsentligt till slutsegern i andra världskriget.

Men folkmordet genom utsvältning av främst landsbygdsbefolkningen sticker ut genom sin vidrighet. De flesta som dog var barn. Men sådant bekymrade nog inte de kommunistiska ledarna i Kreml. Bönderna kallades för kulaker och människorna blev i vanlig kommunistisk ordning ett administrativt begrepp med frånvaro av sedvanliga mänskliga hänsyn. Så och så många skulle likvideras inom varje by och samhälle vid utrensningarna enligt påbud från ledarna i Kreml. Sådana påbud kom med jämna mellanrum. I dessa fall var nackskott den vanligaste avlivningsmetoden. Befolkningen i Ukraina och övriga Sovjetunionen levde i ständig skräck.

Det finns fortfarande många i livet som upplevde progromerna och som skulle kunna vara levande historia. Men någon uppgörelse med det kommunistiska skräckväldet har inte ägt rum i de forna Sovjetiska republikerna. Sålunda kan man i Ukrainska Donetsk fortfarande se en staty av Lenin. Tänk om statyer av Adolf Hitler fortfarande skulle pryda torg i stora städer i Europa?

Den Ukrainska fördragsamheten med Ryssland med Putin Den Lille i ledningen är mot bakgrund av 1900-talets historia imponerande. Eller är imponerande rätt uttryck i detta sammanhang? Att respektera sina forna plågoandar  på det sätt Ukraina gör har nästintill bibliska dimensioner. Inte att undra på att Ukraina ändå vill närma sig EU när de beaktar sina erfarenheter av ryskt inflytande.

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Förintelsen och nazismen är väl dokumenterade och endast vridna bekänner sig idag till nazismen. Det är mycket sämre ställt med uppgörelsen med kommunismen. Arthur Koestlers bok Natt klockan tolv på dagen, år 1940 skulle i synnerhet troende kommunister läsa. Är man därefter kommunist är hoppet ute.

 1. lf

  Endast vridna idag bekänner sig till nazismen säger du.Vad har du för belägg för det?Vad menar du med vridna?
  Du har nog tagit på dig en uppgift att bedöma fasorna kring och efter andra världskriget som du inte klarar av.
  Folkmord är folkmord och då bör du nog belysa hela bilden.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Fasorna är nog för en nutida generation svenskar obeskrivbara. Bortom all fattningsförmåga. Vriden är inget vetenskapligt begrepp. Islamister som ger sig rätt att döda alla med annan tro eller icketro är klockrent vridna i huvet. Enligt min uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.