Självcensur!

Vansinnesdådet i Paris upprör oss alla (med vissa tragiska undantag!!). Yttrandefriheten och därmed demokratin är under attack. Jag och säkert de flesta undrar över vad det är som upprör psykiskt labila i sådan grad att de anser sig ha rätten att mörda oliktänkande. Expressen låter oss veta genom att vi får se de teckningar som tidskriften Charlie publicerat. På så sätt kan vi alla, om vi läser Expressen,  bilda oss en uppfattning.

Nu tycks det tragiska inträffa att många tidningar offrar yttrandefrihet och därmed demokrati genom att idka självcensur. Vi ska alltså inte få veta! Det skall inte trampas på ömma tår! Fortsätter vi på det viset är vi ute på det sluttande planet. Terroristerna har segrat.

I lagstiftningen har demokratiska stater ”i tiden” mönstrat ut brottet ”hädelse”. Till yttrandefriheten hör att kunna uttrycka sig med satir vilket den franska tidskriften Charlie gör. Satir är omistligt i en demokrati. Satir bidrog till kommunismens sammanbrott i diktaturerna i öster för 25 år sedan. Satir tvingar människor att tänka själva vilket för många kan upplevas problematiskt som lärt sig att låta andra tänka för sin räkning. Förekomsten av satir är ett friskhetstecken som visar om ett lands demokrati är frisk.

Etiketter: , , , ,

12 kommentarer

 1. Mr Cool

  Vi får verkligen hoppas att de flesta av 1.6 miljarder muslimer tar avstånd ifrån detta vansinnesdåd. Själv finner jag det dock bekymmersamt att många fler gjorde uppror mot karikatyrerna än mot terrorattackerna.

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Hyperkänsligheten för satir och ifrågasättanden finns i alla religioner, även kristendom. Intoleransens ämnesområde nr 1.

 3. Marianne R Johansson

  trodde aldrig det skulle hända. men nu måste jag hålla med Mr Cool lite grann, jag skulle vilja se massprotester mot detta avskyvärda terrordåd från den övriga muslimska världen! men de kanske är skrämda till tystnad?

 4. Gunnar Andersson

  Jag undrar om Mr Cool har något belägg för påståendet att det är fler muslimer som upprörs över teckningarna än dom som tar avstånd från attentatet ? Sedan vill jag ifrågasätta begäran att avkräva 1,6 miljarder människor en ursäkt för något några galningar har gjort ?Är jag medskyldig till Beirings- Breiviks illdåd och vem skall jag då be om ursäkt ? Har Mr Cool gett judarna en ursäkt för att den Kristna Adolf Hitler slaktade 6 miljoner av deras folk? Att peka ut en folkgrupp eller religion skapar större klyftor och ökar motsättningarna och ger i förlängningen fanatikerna vatten på sin kvarn.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Förståndigt inlägg tycker jag. Många fler exempel kan säkert anföras. Extremism finns inom alla religioner och i USA finns en uppsjö av extrema kristna sekter. Men extremister är väl knappast mer än högst en procent av alla religionsutövare. Snarare kan de väl räknas i promille.

  • Mr Cool

   Bäste Gunnar, har du något belägg för att det omvända förhållandet råder? Beträffande Breiviks illdåd så hade det mig veterligen inget religiöst motiv till skillnad från detta och anhängarna till Breivik utgörs av en handfull knäppgökar varav en del nog sitter på mentalsjukhus. De som bejakar detta illdåd är långt fler än så och tre ”svenskar” med exotiska namn sitter f.n. fängslade med tid att läsa Koranen för att ha försökt utföra samma sak i Danmark 2010 men misslyckades lyckligtvis. Motivet för dessa var de s.k. Rondellhundarna så kopplingen till Islam går inte att förneka. Därmed inte sagt att alla som har denna religion är skyldiga. När det gäller judarna så är det givetvis nykteristernas fel eftersom Hitler var nykterist (och vegetarian).

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Blind tro på en auktoritet kännetecknar väl all extremism oavsett om det är Marx, Lenin, Stalin, Hitler, bibeln, koranen, apostlar eller profeter. De flesta av oss ligger inom normalfördelningen och tänker själva. Tur det.

 5. Marianne R Johansson

  Se och hör, den muslimska världen protesterar, inte för att de på något vis är någon ursäkt skyldig! men för att de inte alls är på dessa terroristers sida, och för att de är fria att höja sina röster!

 6. Mathias

  De börjar gå för långt vad som tillåts att säga utav religösa ledare i väst https://www.youtube.com/watch?v=kuhtsCeXTIE.
  Att den mannen får sitta o predika sina åsikter i england helt ostört är sjukt ifall han vore vit och kristen skulle svensk media haft han på löpsedlarna inom 24 timmar.
  Jag tycker inte man ska dra alla över en kam men så länge dessa hatiska imaner får fortsätta predika i moskeer o dylikt utan straff så vad har vi för alternativ kvar ?
  pingstpastorn Åke Gren predikade om homosexuella så blev han åtalad men alla muslimska predikanter har en gräddfil undan det svenska rätts samhället.
  Det är dags att vi i sverige ser till att låta hatbrott även gälla sådana utalanden som muslimer gör om svenskar kristna och judar gälla för dem.
  Självcensuren har pågått i åtminstone 10 år för de större tidningarna tar inte upp problemet vi har med de muslimska forumen https://www.youtube.com/watch?v=hwARFryVCe0.
  Vars är Aftonbladet och Expressens granskning om det ?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Lärare på religiös friskola! Hemskt! Dags att sluta med hjärntvätt av värnlösa barn som är väl själva vitsen med religiösa friskolor. Vi måste städa åt alla håll om vi ska vara trovärdiga. De som uttrycker sig som den här gör borde vara föremål för en ny gren inom psykiatrin. Och polisutredning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.