Prostatagerilla och Finland

I en intressant artikel i DN har Finlands president Niinistö öppnat för diskussioner om finskt NATO-medlemskap. Ordet som får många svenska socialdemokrater att bli blodröda i ansiktet. Danska och Norska socialdemokrater har varit med i NATO i 65 år utan problem med ansiktsfärgen. Artikeln innehåller dessutom en jämförelse mellan Sveriges och Finlands försvarskrafter. Några exempel.

Artilleripjäser  Sverige 4 st, Finland 338 st.

Kustartilleripjäser Sverige 0 st, Finland 30 st.

Max antal mobiliserade soldater Sverige 50 000, Finland 230 000.

Här är att märka att av Sveriges 50 000 man är 22 000 hemvärnsmän som av en galghumoristiska kvinnlig bekant kallas ”prostatagerilla”. Nu vet jag att våra hemvärnsmän inte är något att leka med om det blir allvar. Inte ens för Putin. Slutsatsen måste ändå bli att Finland har ett synnerligen giftigt försvar mot den aggressiva grannen i öster och efter 1939 har nog Ryssland  en nedärvd respekt för finnarnas förmåga att försvara sig. Kanske gränsande till skräck!

Men vad ska vi säga om Sverige? Förmåga att gripa in på andra sidan jordklotet tillsammans med NATO men noll förmåga att försvara det egna landet. Vi kan inte sänka en fientlig ubåt förrän någon gång efter år 2020! Innan dess kan vi hålla på med ”underrättelseoperationer”. D v s titta på ubåtarna som kilar omkring strax utanför vår huvudstad. Kanske någon vänlig skärgårdsbo vinkar till dem så att ryssarna kan skicka trevliga bilder till sina familjer.

Allt går igen. Den svenska harakirinedrustningen från slutet av 1920-talet. Våra tvättade halsar 1939. Medgivande för Nazityskland att disponera 30-40 % av kapaciteten på de svenska järnvägarna för personal- och materieltransporter 1941-1944. Ja trafiken fick förstås förskönande benämningar som t ex permittenttrafik. Den svenska moraliska stormakten. O la la! När jag som kadett vid Krigsskolan 1965 var på studiebesök i Trondheim fanns det manspersoner i övre medelåldern som spottade på trottoaren framför oss när vi flanerade omkring.  Vi var förvarnade av den norska militären att sådant kunde ske. Vi förstod dem som gjorde det.

Min egen slutsats är att vi bör gå med i NATO. Finland väntar på oss! Och det gör även Danmark och Norge!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sauli-niinisto-sakerhet-och-fred-ar-de-viktigaste-fragorna-for-nationen/

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    Du har så rätt så Håkan! I Sverige finns idag i en del kretsar naiva drömmar om att återinföra ett värnpliktsförsvar och då gärna med ”sega gubbar” a la FNL på 60-talet i tron att brevbärare och kontorister efter att ha utrustats i mob-förråd i skogen skall kunna strida i ödemarksterräng, skärgårdar eller i statsmiljö (det svåraste). Förglöm ej att en modern soldat har personlig utrustning för sexsiffriga belopp till skillnad när jag själv som elitsoldat hade utrustning för några tusenlappar. Ett modernt försvar kräver SAMVERKAN mellan vapengrenar och avancerad teknisk utrustning även för den enskild soldaten och därför är en normal värnpliktstid helt otillräcklig för de flesta funktionerna. Lägg härvid till att i alla moderna konflikter så är det flygvapen och pansar som är det mest tongivande men bakom allt finns ett nätverk av bakomliggande system för att allt skall fungera. Sverige var ledande på dessa system redan på 60-talet med bl.a. STRIL-60. Idag har vi nästan 1000 presumtiva bataljonschefer men endast 8 bataljoner och incidentberedskapen inom flygvapnet har av ekonomiska skäl inte kunnat möte kränkningar från öster samtidigt som SIDA har gett ekonomiskt bistånd till den aggressiva stormakten i öster. Ett medlemskap i NATO är den yttersta garanten för vår säkerhet och jag tror nog länder som Polen och de baltiska staterna idag är ytterst tacksamma för NATO:s skyddande hand. Putin klarar idag inte av att hota NATO eller väst vare sig militärt eller ekonomiskt. Vi måste gå med i NATO.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.