Försvarets nedrustning

Kring millennieskiftet var vår försvarsbudget 2 % av BNP. Idag är Vi under en procent. Den ynkliga ökning som regeringen aviserar lär inte förändra läget eftersom BNP sannolikt ökar mer än försvarsanslaget fram till år 2020. Vi vinner alltså våra slag i luften numera. Rena korsdraget.

Ryssland ökar samtidigt försvars-krigs-budgeten till 4 % av BNP. NATO har som mål minst 2 % av BNP och t ex Storbritannien och Polen klarar målet. Sverige har bland Europas lägsta försvarsanslag sett som andel av BNP. Och där lär vi kravla ytterligare 5 år. Som en av Putins närmaste grannar. I sanning att skapa lite spänning i tillvaron! Regeringen är inte situationen vuxen!

2 kommentarer

 1. Isak

  Hallå herr Rombe. Var det inte dina alliansregeringar som avrustade? Alla problem
  och tillkortakommanden under alliansen ska nu den sittande regeringen klä skott
  för. Trodde att din analytiska förmåga skulle stå över politiskt taktiserande.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Alliansregeringarna har stort ansvar för vårt farliga läge idag. Men nedmonteringen av försvaret började redan före år 2000! Med en oberäknelig ultranationalistisk Putin som inte kan ha alla getter hemma har säkerhetsläget försämrats drastiskt. Den nya regeringen har fått eländet i knät men föregående regering kunde ha vaknat tidigare. M var en bromskloss i försvarsfrågan. Helt oansvarigt! FP som ville förstärka hade inte en chans. Nu måste alla gilla läget och förstärka försvaret med 20 miljarder fram till år 2020, inte med nu föreslagna 4 miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.