Sammanslagning småkommuner

Nya regeringen försöker få ett omtag på denna infekterade fråga. Motståndet mot sammanslagningar har redan visat sig från lokala politiker som i sammanhanget inte sällan torde värna sin egen inkomst. Skälen som anförs handlar ofta om problem med avstånd vilket är konstigt i en tid när modern kommunikationsteknik gör avstånd irrelevanta. De viktigaste skälen handlar i stället om tre saker.

1. Större befolkningsunderlag ger besparingar i administration. Färre kommunalråd, färre kommunchefer, färre socialchefer etc.

2. Chefstjänsterna blir mer kvalificerade  och attraktiva att söka för kompetent folk.

3. Kanske viktigast. De större kommunerna får motsvarande större tyngd i kampen om inflytande i samhället och i EU.

Det senare visar sig i käbblet mellan inlandskommunerna i kommunikationsfrågor, skolfrågor mm. I stället borde all kraft samlas för att föra fram inlandsfrågorna gemensamt. Vem inbillar sig t ex att kommunerna i södra Lappland någonsin skulle kunna ena sig om en gemensam flygplats??

Samma argument kan delvis användas i regionfrågan. Verkligheten och inte fromma önskningar måste få tyngd i dessa frågor.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.