AKTA Lekande barn

Har varit ledig från bloggen ett tag. Jag måste använda alla ljusa timmar till arbete utomhus och så det där med älgjakten!! Hårt vara pensionär! Angående rubriken så är det välbekanta ord när man kör bil genom byar, samhällen och bostadsområden. De som har fått någon form av uppfostran och besitter ett minimum av folkvett brukar respektera vädjanden från föräldrar och andra kloka människor och åtminstone hålla sig inom gällande hastighetsgränser.

Men så finns de dessa undantag som verkar fullkomligt hjärndöda och fortsätter långt över hastighetsgränserna förbi dessa skyltar som om ingenting kan tränga innanför det förmodligen övertjocka pannbenet. Hur tänker dessa bilförare? Tänker de överhuvudtaget? De hör naturligtvis inte heller kommentarerna från vart och vartannat hus. ” Vad var det där för djä-a idiot?”

Det handlar om s k normbrytare. Enligt förståsigpåare brukar sådana normbrytare även bryta andra normer i samhället t ex  lagar och normer för civiliserat handlande. Inte sällan handlar det då om människor, mest män, som begår även andra brott än trafikbrott. Denna grupp normbrytare är kraftigt överrepresenterad  när det gäller trafikolyckor. Men det finns även väl etablerade människor som blåser på som om de lämnade vettet utanför bilen när de slår igen bildörren. Det kan vara vad som helst, kommunalråd, regissörer, ombudsmän, riksdagsmän, kungar, drottningar,  prinsar, prinsessor, hertigar, grevar (obs ej osten!) popsångerskor etc etc. Men mest män förstås!

Hur tänker dessa fartdårar när de blåser förbi föräldrars vädjanden om att akta barnen? Är det samma klientel som gör livet för vägarbetare livsfarligt?

3 kommentarer

 1. Robert From

  Håller med dig i det här Håkan!

  Och det är samma människor som på olika sätt och med olika syften sitter och fipplar med telefonen ogenerat.
  Och det är alltid ”viktiga” saker de gör.
  Som att uppdatera Facebook, svara på SMS om helgens fest och allt annat skit man kan komma på mellan himmel och jord som är värt att ta upp medans man kör bil.

  Intressant är också att mycket av det du beskriver här, går igen på många andra saker i samhället.
  Börjar man analysera och försöka se mönster hittar vän av ordning att det ofta handlar om sena 50-talister, 60-talister och deras barn, Facebookgenerationen som står för denna värderingsförskjutning.
  Det är hur tydligt som helst, bara man ”vågar” tillstå sig se det.

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Senaste nyheten är att polisen gör en insats mot korta avstånd med civila bilar. Böterna är på 2000 kr vilket är skrattretande litet när det vimlar av bilar i trafiken som kostar 400 000 +. Varför då inte också kolla hastigheten som sker i andra länder! Speciellt på trefältsväg förekommer korta avstånd frekvent. Inte ovanligt att 60-tons långtradare ligger 3-4 m bakom framförvarande bil. Med oftast usla bromsar dessutom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.