Tafsande och kladdande på flickor

Kvinnan ska vara mannen underdånig, det var en rätt vanlig uppfattning under min uppväxt. Det var tal om Adams revben och kvinnan tige i församlingen och liknande ”bevis”. Klädkoder för kvinnor förekom också. Idag är det väl Amishfolket, Plymouthbröderna,  Mormoner och liknande som håller på med sådant ”i väst”.  Då är kanske nyheterna idag om attacker mot flickor i folksamlingar i Köln och Stockholm allvarligare. Brott mot mänskligheten vill jag kalla det.

Vad finns då i bakgrunden till dessa attacker i Köln och Stockholm? Enligt media är det ensamkommande  ynglingar från främst Mellanöstern  t ex Afghanistan  och Syrien som begår de sexistiska våldsdåden.  De kommer alltså från områden där kvinnan är underordnad mannen. Kvinnan har där inte rätt att gå utanför hemmets väggar utan överrock i form av egna mannen eller annan nära släkting. I många fall får kvinnans egna söner tjäna som överrock och förmyndare vid promenader utanför hemmet.  Kvinnan ska dessutom vara klädd i täckande klädsel, s k abaya, från topp till tå. Inte hår, ingen naken hud får visas. Möjligen då fotknölarna?

Så här uttrycker sig en högt uppsatt regeringstjänsteman i Saudiarabien till en kvinnlig journalist år 2008 när han försöker förklara skillnaden mellan män och kvinnor:  ”Tänk dig att du och jag är i öknen och det råkar vara så att du inte har täckt dina ben. Då blir jag – jag måste tyvärr säga som det är – men jag blir kåt. Det kan jag inte hjälpa, för det är så mannen är skapad. Därför ska du vara täckt. Det är för din egen säkerhet. Du ska bära abaya som räcker ner till skorna och du ska vara ordentligt klädd, inte visa benen”.  Detta  yttrande säger oss, anser jag, att kvinnor som inte är heltäckta i tältliknande kreationer är lovligt byte och mannen ett hjälplöst offer för sina drifter.  Journalisten ifråga iakttog i övrigt andra later hos män som att vid samtal med kvinnor eller vistelse i offentliga rum sitta och klia sig i skrevet.

En annan belysande händelse inträffade i Mecka år 2002. I en skola i Mecka med 800 elever inträffade en brand och eleverna flydde hals över huvud ut ur byggnaden. Här ingick 15 flickor som inte hade abaya eller liknande på sig och när de kom ut fanns brandmän och polis på plats. Där fanns också sedlighetsväktarna  mutawwa  och flickorna drevs tillbaka in i byggnaden med piskor eftersom räddningstjänst och polis bestod av män och kunde tänkas bli kåta (min slutsats) och glömma att bekämpa branden? Antagligen! Vaktmästarna vägrade sedan att öppna porten och 15 flickor omkom i lågorna. Instängda av religionen.

Problemet med tafsande och kladdande på flickor och kvinnor i folksamlingar och på bussar förekommer  även i muslimska länder. Det kan inga tygmängder i världen förhindra.

 Lever flyktingar, ensamkommande eller ej, i en sådan föreställningsvärld måste åtgärder sättas in omedelbart vid ankomsten till aktuellt land. Avprogrammering är av nöden. De flyktingar som inte godtar detta, sannolikt en liten minoritet, bör snarast förpassas till det land de flydde ifrån. De som vill anpassa sig till civiliserade umgängesregler och stanna i vårt land borde också få skriva på ett avtal om vad som gäller och vad som händer ifall avtalet inte följs. 

Uppgifterna i denna blogg har jag hämtat från boken ”Resa i Sharialand” av Tina Thunander. Värderingarna står jag för!

 

Mycket bra skrivet av Ann Heberlein!

http://www.expressen.se/debatt/rasist-ar-2000-talets-mest-missbrukade-ord/

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Anders Lindqvist

  Bra att du tar upp ämnet Håkan.
  Men lite ledsen blir jag då du så utan vidare faller i ”kulturgropen”.
  Är det din uppväxts värderingar, de du nämner, som lyser igenom?

  Satt senast idag och jämförde minnen i frågan och vi blev väldigt enkelt eniga om att det nog varit så här under väldigt lång tid även här hemma i Sverige. Under vår skoltid och ungdomstid, sjuttiotalet, så fick flickorna utstå ungefär samma illabehandling som den som idag debatteras. Så min slutsats Håkan, den blir att det nog är mannen som är problemet. Den gemensamma nämnaren för förövarna är att de är män. Ska vi leta kulturella förklaringar så är det i ”manskultur” vi ska leta.

  Bra artikel i AB den 15 jan. Läs den. http://www.aftonbladet.se/debatt/article22095680.ab

  Anders Lindqvist

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Nog minns jag mitt 50-och 60-tal. Det var väldigt städat. På danserna fanns tjejerna på ena sidan dansgolvet och killarna på den andra. Det var killarna som bjöd upp med en bugning och ”får jag lov”? Något kladdande märkte jag sällan att någon höll på med undantagandes kanske en och annan fyllhund. Kvinnomisshandel förekom och förekommer i mindre omfattning men är olagligt och männen som slår föraktas av alla riktiga män. Det finns ingen kvinnomisshandelskultur i Sverige vill jag påstå. Jag har läst en hel del böcker om stater där religion och stat sammanfaller och man dömer efter s k sharialagar. I Saudi får t ex kvinnor ej köra bil och får inte gå utanför hemmets väggar utan heltäckande klädsel och utan medföljande man (förmyndare). Där hedersbegrepp råder försvaras hedern genom hot och misshandel och i extremare fall genom hedersmord. I samtliga sådana fall är det en kvinna som förstört familjens heder genom att begagna sig av de rättigheter som tillfaller alla kvinnor i t ex Sverige. Det som nu hänt att man omringar tjejer och begår sexuella våldsdåd är inget nytt fenomen. Det hände i t ex Kairo när kvinnor och män demonstrerade för frihet. Särskilt utsatta blev de kvinnor som inte var dolda från topp till tå och därför ansågs vara lovligt byte. Det vore ju väldigt märkligt om inte synen på kvinnors rättigheter och männens överhöghet skulle följa med till de länder i väst som de flyr till. I Sverige har vi bl a Fadime som sköts i huvudet av sin egen far. Mord och våldsdåd har begåtts av farbröder och bröder när familjens heder har skändats genom att flickor har klätt sig västerländskt och betett sig västerländskt. Ett svårbevisat fenomen är de s k balkongflickorna som knuffas från balkonger och ofta omkommer. De enda vittnena är ju ofta förövarna själva. Vi har alltså ett antal länder på jordklotet där kvinnorna förtrycks, arrangerade barnäktenskap är vanliga och männens syn på kvinnans oförytterliga rättigheter är medeltida. Jag anser att de som flyr till väst från förtryck och död bör få undervisning om vad som gäller och bör upplysas om att de måste lämna de patriarkala strukturerna och beteendena bakom sig. Varför inte någon form av samhällskontrakt? De måste lära sig att samexistera med shiamuslimer, sunnimuslimer, judar, kristna, buddister, hinduer, kommunister, ateister m fl. De måste acceptera en sekulär stat. Ett särskilt kapitel är de s k gatubarnen som lever på småkriminalitet och vistas här illegalt. Det måste samhället göra något åt och det fort.

 3. Anders Lindqvist

  Hej igen Håkan.
  Du förstärker bara ytterligare bilden av dig själv som djupt nergrävd i kulturgropen.
  Du använder ännu mer bokstäver med samma innebörd som tidigare, i stort sett innebärande att det är ett problem som är relativt nytt och att det kommit med den ökande invandringen de senaste åren. Allt detta är i stort sett fel och du har i stort sett fel, särskilt om du vill komma till åtgärder. Det finns ett korn av sanning i dina rader och det är att det visst spelar roll vilken kultur, vilken miljö man vuxit upp i och formats av. Så på det viset kan ens nationella ursprung ha betydelse, men verkligheten och en mera komplett problemförståelse är betydligt mera komplex än bara nationellt ursprung.

  För de som vill försöka förstå för att kunna prata om vettiga åtgärder är det därför inte lika enkelt.
  Jag skulle önska att du, Håkan Rombe, läste på lite mera och hade en mera problematiserande, undersökande attityd.

  Försök till exempel med Daniel Poohls artikel i Expo, daterad 17 jan.

  Med all respekt
  Anders Lindqvist
  Pauträsk

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   En vända till! Det finns en kulturell och religiös problematik kring synen på kvinnan och mannens och kvinnans rättigheter. Jag uppfattar att det finns en beröringsskräck i Sverige med problemet kvinnans underordning. Jag inbillar mig att det kan bero på kristendomens mörka historia i ämnet. Kastar man skit på andra kulturer och religioner utifrån en kristen utgångspunkt kan skiten komma i retur omgående kryddad med pinsamma exempel från vår egen historia. De medeltida religiösa föreställningarna om kvinnans underordning som ännu år 2016 dominerar i Iran och Saudiarabien m fl länder är ett problem i dessa länder och ett problem när män från shariastaterna flyttar till moderna sekulariserade länder som t ex Sverige. Detta problem måste vi kunna diskutera utan att blanda in det generella problemet att män är fysiskt starkare och aggressivare än kvinnor och att det ibland går över styr och olagligheter enligt vår lagstiftning begås. Intressant i den problematiken är att kvinnomisshandel förekommer oavsett mannens utbildningsnivå, samhällsställning etc om vi bortser från yrkeskriminella. Jag tycker att Frankrike gör rätt när de behandlar alla elever lika så snart de passerat in genom skolans ytterdörr. Skolan är statens ansvar och staten bestämmer. Inga separerade gymnastiklektioner och heltäckande burkor på skolbarn där inte. Enligt vad jag läst någonstans. Vi är nog överens om att när det gäller flyktingarna ska humanitet och anständighet råda. Först rädda liv och sedan får EU-länderna försöka ordna resten på ett bra sätt.

 4. Hosting

  Tjejerna beskriver det som att det ar utlandska killar och att en del ar fran Afghanistan. Det trodde i alla fall tjejerna, berattar Eriksson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.