Kvinnorna tar plats

Det har varit tydligt ganska länge nu att tjejerna satsar på studier för att skapa sig en framtid utan att vara beroende av en man. Tjejerna tar studierna på betydligt större allvar än killarna vilket visar sig i examensbetygen. Detta som en generalisering. Vi ser kvinnor på TV och i tidningsartiklar i allehanda roller. Professorer, sjuksköterskor, jägmästare, poliser, polischefer, ekonomiska analytiker, undersköterskor, tekniska chefer, personalchefer, socialsekreterare, ingenjörer,  läkare, riksdagskvinnor, statsråd etc etc. När företagare och offentliga sektorn listar sina största problem ligger oftast rekryteringen som nummer ett. Det är svårt att hitta kompetent folk till alla lediga jobb. Här kommer jag till problemet nummer ett, männen utbildar sig inte och omskolar sig inte. Det är förvisso ett omställningsproblem i vårt samhälle när olönsamma företag läggs ner och nya uppstår med större kompetenskrav. Det började med textilindustrins  nedgång och fall på 1950-60-talen och har fortsatt i andra sektorer.Vi har en mycket högre levnadsstandard idag än vi skulle haft om vi hållit fast vid det gamla.

I glesbygdskommunerna går väldigt få manliga gymnasister till högskola-universitet. Gymnasielinjer som ger ett närmast garanterat jobb, som t ex omvårdnadslinjen lockar bara enstaka killar.

Jag avslutar med en sann historia. Jag satt en gång och fikade med kommunens arbetsförmedlingschef någonstans i Sverige. Bredvid oss satt ett antal män i 20 – 40-årsåldern som nyss hade blivit arbetslösa när ett underleverantörsföretag gått i konkurs. Arbetsförmedlingsföreståndaren, som var en mycket social och trevlig person, säger då till männen ungefär följande,”nu när företaget lagts ned kanske ni är pigga på att med Arbetsförmedlingens hjälp gå någon omskolningskurs som ger er jobb igen”. Männen skruvar sig lite på stolarna varpå en tar till orda kort och kärnfullt och säger ” allri att ja sätt mä på nann skolbänk na mer”.  Något vidare samtal i frågan blev det inte. Det var slutpratat. Arbetsförmedlingsföreståndaren kunde inte dölja sin förtvivlan efteråt!

Om 100 år är väl reproduktionen det som männen ägnar sig åt medan kvinnorna sköter näringsliv och samhälle?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.