Regeringsbildning pågår

Vi har en konstitution och vi har ett valresultat. Allt bygger på demokratiska processer och rättvisa val. Jag tycker det är lite urspårat att tala om ”lekstuga” när regeringsbildningen är extremt svår utifrån valresultatet. Några ser till och med ut att längta efter en diktator eller enväldig kung som bestämmer över våra huvuden. Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao etc  behövde minsann inte använda tid för att ta hänsyn till folkviljan och bråkade några medborgare fanns galgar, Gulag, nackskott  mm som lösning på politiska problem. Putin, omhuldad i ett visst parti, är en något snällare variant av despot men han hinner ställa till med mycket jävelskap om han behåller hälsan i 20 år till!

Socialdemokraterna har dominerat svensk politik i över 50 år och den eran ser ut att vara definitivt över. Partiet är ett parti bland andra men många har svårt att förhålla sig till denna stora förändring. Socialdemokraterna har fått ändra sin politik fortlöpande sedan 1970-talet för att attrahera en växande medelklassmed en ”högervridning” som resultat. Politiken under perioden 2014-2018 har kännetecknats av en viss ”vänstervridning” för att få stöd från V i Riksdagen. Utökade föräldraledigheter är ett exempel på röstfiske som Sverige knappast har råd med men som kastades fram i valrörelsens slutskede.

Vi har två ytterlighetspartier i V och SD. Däremellan finns tre fjärdedelar av väljarna som jag tycker borde få genomslag i regeringsbildningen. Alltså ingen ytterlighetspolitik med stort inflytande från V eller SD. Jag räknar numera S till mitten i svensk politik och detsamma gäller M, KD, L, C och MP.  För att en regering med handlingskraft ska kunna bildas får faktiskt alla partierna i mitten göra avkall på några av sina hjärtefrågor. Svårast kanske det blir för S med den självbild som partiet släpar på sedan storhetstiden. Det är inte mer än 40 år sedan partiet ville förstatliga bankerna och övertagande av storföretagen medelst löntagarfonder är av ännu senare datum. S har kontinuerligt distanserat sig från socialiseringslinjen sedan dess och ytterligare anpassningar är nog av nöden om partiet ska vara relevant i framtiden.

Sverige behöver en handlingskraftig regering och då är det svårt att räkna bort socialdemokraterna. Ingen regering med behov av stöd från ytterlighetspartierna, tack!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.