Brexit vojne vojne!

Storbritannien fortsätter sitt självskadebeteende. Theresa May kämpar för sitt partis framtida rykte efter förre premiärministern Camerons jättefadäs att genom  folkomröstning om EU lösa tories interna stridigheter i frågan. Cameron var nog helt säker på att britterna skulle rösta ja till EU i folkomröstningen men han kan inte ha insett vad buskpropaganda på sociala medier numera kan åstadkomma med god hjälp från främmande makt. Tragikomiskt är det att både Cameron och May är FÖR EU-medlemskapet men Theresa May tvingas dra lasset när EU-motståndarna i partiet gått i ide.

En viktig lärdom bör vara att inte ställa till med folkomröstningar i mycket komplicerade frågor. En annan lärdom är att folkomröstningsinstitutet inte bör användas för att lösa interna problem i de politiska partierna.

Jag hoppas att EU inte viker sig och börjar omförhandla det avtal som EU:s länder antagit. Låt Storbritannien ställa till det igen på Nordirland. De har ju lång erfarenhet av terrordåden och konflikterna där och terrorister har redan börjat röra på sig efter beslutet om utträde ur unionen. Återigen en fråga där man missbedömt nyttan av EU-medlemskapet.

I övriga Europa inklusive Sverige har den positiva inställningen till EU vuxit kraftigt. I Sverige är det enligt senare undersökningar bara ca 15 % som vill lämna EU. En extremt låg siffra. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de svenska partier som vill lämna EU och de hade i valet 2018 sammanlagt 25,5 % av rösterna. Dessa siffror förklarar varför dessa partier numera tystnat ganska markant i Swexit-frågan. En bra taktik ibland att vara tyst! Men ändrar sig det gör de aldrig.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.