Kärnkraftskärlek

Moderaterna men även KD,SD och L har fastnat i en obegriplig kärlek till den strålande kraften hos kärnkraftverk. De reaktorer som är ekonomiska att driva bör naturligtvis få vara kvar tills det inte håller längre ekonomiskt men att bygga nytt sägs ta 15 år och då torde produktionspriset per kilowatt vara synnerligen oattraktivt för konsumenterna. Redan idag är ny kärnkraft dubbelt så dyr som t ex ny vindkraft och skillnaderna torde öka.  Bäst att inse att ny kärnkraft hör till historien. Inga företag är beredda att bygga svindyr ny kärnkraft. Något som Fred Flintstone kan ägna sig åt i humor-TV! Eller Frimurande politiker i sina källare!

Sverige har stort överskott på el och exporterar stora mängder. Det stora problemet är överföringskapacitet och där finns stor senfärdighet med utbyggnaden både inom landet och till och från grannländer och kontinenten. Blåser det inte någonstans i vårt avlånga land (mycket ovanligt) så blåser det på andra håll i Europa. Det finns nu även jätteprojekt med solenergi där energin överförs på mycket långa avstånd till områden med stort elbehov från områden med mycket sol.

Utvecklingen har sprungit ifrån kärnkraften och de partier jag nämnt ovan. Den är för dyr att producera och inget seriöst företag är beredd att satsa aktieägarnas pengar på sådant. Men vi konsumenter är kanske tänkta att betala överpriser med benäget bistånd från våra politiker? Vem skall betala? Falinken?

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Gunnar.F.

  Shame on you,,,för att du jämställer Finland med Flintstone!!! (Trash talk)
  För där i Finland var dom förutseende o tog sitt förnuft till fånga o satsar på kärnkraften (gen.4)
  Jag rekommenderar: Att du läser på om de nya generationerna (återvinningsbara) kärnkraften.)
  https://www.nyteknik.se/nyheter/karnkraftsprofessorn-fjarde-generationens-reaktorer-ersatter-fossilt-6343559
  Sverige behöver pålitlig elkraft för en oöverskådlig tid framöver och inte någon ojämn väderleksbaserad energi (vindkraft har kort livslängd, solenergi ja titta ut) -som gör att företag är skeptiska till investeringar i Sverige!
  Och Sverige har råd med nya kkv om ’vissa omprioriteringar’ görs å det snaraste!
  /G.F.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Sakta i backarna! När Finland för flera år sedan tog beslutet att bygga kärnkraftverket förutsåg man nog inte det prisras per producerad kilowatt på vindkraft och solkraft som skett. Och fördyringen per kilowatt för nybyggd kärnkraft. Flintstone tycker jag var bra humor för att åskådliggöra drömmen hos vissa partiledare om något som uppenbarligen är passé.

   • Gunnar F.

    Finland såg den nya utvecklingen inom kkv och bestämde sig i tid….! nu drar dom igång bygget i Pyhäloki omkring 2021 och efter endast 7 år beräknas dom att tas i drift, alltså endast 7 år:s byggtid.
    Därefter kommer Finland att kunna exportera el till bl.a Sverige,,, som då kommer att stå med byxorna nere pga.el brist under vissa timmar, årstider och blir tvungna att köpa el – troligen dyrt.
    Så jag skulle vilja påstå att det är de föråldrade ”flintstons” med sin agenda som inte ser möjligheterna i de nya generationens kkv. som kommer sänka Sverige.
    Sverige kommer att tappa på många plan pga. politiken som förs inom klimat… ja inom alla områden!
    Det är synd att ett en gång så fint land som Sverige, raseras av idioter med sina skeva visioner för landets bästa!
    Ibland önskar jag en teknokrati varannan mandats period.
    /GF.

     • Gunnar. F.

      Till Petter.
      Nja kanske inte nu,,, men när kkv. är avvecklade så som det är bestämt av bakåtsträvarna då kommer det att bli elbrist under vissa tider beroende på väderleken!
      Vilka företag tror du då vill etablera sig i Sverige?
      Samt om företagen vill (kan) stanna i Sverige!
      /GF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.