Upphandlingskatastrofen sjukvårdsmaterial

En fullkomligt sanslös upphandling. Hur kan man ta ett anbud som är avsevärt under andras utan att göra bakgrundskontroller? Uthyrare av videokassetter är lite eljest än att leverera sjukvårdsmaterial.

En annan aspekt på detta är vår beredskap. Helt galet är att samhällsviktiga funktioner inte upprätthålls. Något för MSB att bita i på momangen. Vi har inte krig eller kris än och detta elementära fungerar ändå inte.

Många tycks nu vilja kasta bort barnet med badvattnet och kräva att försäljning av sjukvårdsmaterial och mediciner återigen ska skötas av samhällsägda företag. Det nu uppståndna problemet beror i första hand på brister i upphandlingen och i bakgrundskontroller av anbudsgivare. Lägsta anbud kan i slutändan vara det dyraste anbudet när allt ”extra” som inte tagits med i underlaget har betalts.

Det är en ren härdsmälta att denna sjukvårdskatastrof inträffar i fredstid. Nu måste MSB se över vilka lager av olika varor som måste finnas inom landet för att möta ”den inre fienden” i form av ansvarslösa företag och aningslösa inköpare och naturligtvis ”yttre  fiender” i form av katastrofer och ofred. Vi måste kunna bättre än Sovjetunionen och dess ändlösa köer!

Putin och FSB nickar och noterar. Vi får nog genast fördubbla försvarsbudgeten om vi ska känna någon form av säkerhet. Och det är inte bara fråga om sjukvårdsmaterial. Hela vår livsmedelsförråd lär finnas på långtradare på väg till grossister och butiker.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.