En man en röst och USA

I demokratierna i västvärlden gäller en person en röst i politiska val undantagandes val till representanthuset och val av president i USA. I USA har man ett system av elektorsröster för varje delstat, t ex vid val av president har Kalifornien 55 elektorsröster och Vermont 3. Om vi säger att Vermontborna har en röst per röstande så har Kalifornienborna 0,3 röster. Denna demokratibrist härrör från en tid när man reste hoppandes på en hästrygg eller i bästa fall i hästvagn med järnskodda trähjul. Ingen telefon, ingen radio och inget Internet. Kanske väl tänkt då men nu upplevs det som rena stenåldern. Om jag tänker mig att jag växer upp i Vermont och har en röst och söker mig till ett toppuniversitet i Kalifornien eller NewYork och tar en examen är jag plötsligt värd bara 0,3 röster. Jag skulle bli bindgalen över ett sådant system. Jag tror inte övriga Sverige skulle godta att ”kvarstannara” i en liten svensk kommun skulle begåvas med 3 st röster och Göteborgsbor stå kvar på en röst. Amerikanarna bär på en sten så tung att de inte orkar kasta bort den.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.