Tysketöser och tyskebarn

Det går just nu en programserie om tysketöser i Danmark. Tysketöser förekom även i Norge. Tysketöser är sådana som förälskade sig i ockupationsmaktens soldater. Liknande fenomen har nog förekommit i alla länder som ockuperats av främmande makt runt jordklotet och jag vet inte hur sådana behandlats i andra länder än de nämnda förutom Frankrike där hårrakningar och liknande förekom efter befrielsen. Hur behandlades kvinnor som fraterniserade sig med ockupationssoldater i t ex Sovjetunionen, Kina o s v?

Jag vill klargöra att jag tar 100 % avstånd från mobbning av barn till kvinnor som fått barn med soldater i ockupationsmakt. Barnen har noll skuld till sin tillblivelse och mobbning av dessa barn är verkligen motbjudande och förkastlig. Många som upplevt dylikt berättar om människors vidriga beteenden. En medlem i popbandet ABBA har berättat om sina upplevelser.

Om jag problematiserar lite kan man se företeelsen med umgänge med ockupationssoldater på följande sätt. Kanske en kusin eller granne har hjälpt judar eller motståndsmän att fly till Sverige under ww2. Sådant bestraffades av nazityskarna med arkebusering eller ihjälslagning med påkar, spadar etc om ”brottet” ansågs grovt. Det senare drabbade ett tiotal norrmän nordväst om Kirkenäs som hade spionerat på den tyska båttrafiken runt Nordkap. Dessa män, ofta fattiga familjefäder med flera barn som livnärde sig på fiske och små jordbruk, slogs ihjäl av tyska soldater med allehanda tillhyggen och dumpades i en massgrav. Avrättningssättet uppdagades vid en uppgrävning av massgraven efter krigsslutet. Tyska soldater var förpliktade och beordrade att utföra dessa dåd.

Massor av norrmän och danskar riskerade sina liv när de hjälpte judar och motståndsmän att fly till Sverige. Det skedde över Öresund, till havs och över den Skandinaviska fjällkedjan. De soldater som förföljde ”Den 12:e mannen”, namnet på en film om händelsen, hade till uppgift att döda den flyende och alla som hjälpte honom. De tyskar som plågade ihjäl ukrainare och andra krigsfångar i sina stora projekt i Norge var soldater i Wehrmacht. Soldaterna var tvingade att utföra dessa gräsliga handlingar. Hur skulle man ha tänkt om grannens dotter ”kilade stadigt” med en soldat eller befäl i ockupationsmakten som deltog i dylika verksamheter som man kan kalla dödande av ”untermenschen” medelst svält, köld, undermåliga kläder mm? Eller ihjälskjutning vid flyktförsök.

Jag skulle inte ha deltagit i lynchningsliknande handlingar och liknande efter krigsslutet men kompis med kvinnorna ifråga hade jag aldrig blivit, men eventuella barn till tysketösen hade jag försvarat mot mobbning och hat till sista blodsdroppen.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.