Carl Bildt Den nya oredans tid

Carl Bildt har varit statsminister och utrikesminister samt har och har haft många tunga internationella uppdrag t ex som FN:s sändebud under Balkankrigen. År 2019 utgavs hans bok Den Nya Oredans Tid och den skrevs alltså innan Donald Trump förlorade återvalet som USA:s president genom en solklar seger för Biden. Boken är mycket informativ om alla internationella avtal och organisationer som reglerar förhållandena mellan stater och som är själva grunden för ordning och reda vad gäller handel, säkerhet och fred, kärnvapen etc. Gäller både bilaterala avtal och världsomspännande avtal. Ett viktigt och aktuellt område Bildt tar upp är cybersäkerhet och 5G.

Det är nog ingen tillfällighet att Bildt skrev boken under Donald Trumps tid i Vita Huset som kännetecknades av motorsågsmassaker på internationella avtal som reglerar handel, klimat, miljö, fred och säkerhet mm. Presidenten som omfamnade Putin och hatade Europa. Den intresserade och läskunnige har kunnat följa den stora oredan i Vita Huset i realtid. Världsfreden hotas nu främst av ett aggressivt, odemokratiskt, korrupt och imperialistiskt Ryssland under den på livstid valde tsaren, Vladimir Putin. Putins enda chans att dö av naturliga orsaker är nog att se till att vara president livet ut. Den ryska historien visar hur det kan gå. Andra hot är t ex ett expansivt och odemokratiskt Kina, landet som är en kommunisthybrid mellan kapitalism och ”marknadsekonomi” eller ett svältande Nordkorea som hotar sig till livsmedelshjälp med hjälp av kärnvapenmissiler. Det framgångsrika Sydkorea ligger inklämt mellan Nordkorea och Kina och freden säkras genom avtal sedan Koreakriget i början på 1950-talet.

Nog om detta. Boken är mycket informativ och visar på vikten av internationella avtal som främjar framåtskridande, fred och säkerhet, internetsäkerhet, 5G, demokratisk utveckling etc. Köp den! Läs den! En bra investering!

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Hassan

  Bra analys Håkan! Tråkigt att ”Nya Moderaterna” tömde våra beredskapslager och ”slaktade försvarsmakten” samt ”öppna edra hjärtan” vilket orsakat stora problem.
  ”Särintresset” R ”Helikoptern” B och ”Tomhylsan” har inte imponerat!

 2. Janne

  Sydkorea ligger inte inklämt mellan Nordkorea utan det är Nordkorea som ligger inklämt mellan Sydkorea och Kina!

 3. Janne

  Sydkorea ligger inte inklämt mellan Nordkorea och Kina utan det är Nordkorea som ligger inklämt mellan Sydkorea och Kina!

 4. Janne

  Rättelse
  Sydkorea ligger inte inklämt mellan Nordkorea och Kina utan det är Nordkorea som ligger inklämt mellan Sydkorea och Kina!

 5. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Janne! Jag menar ideologiskt inklämd. Sydkoreas folkrika huvudstad ligger på artilleriavstånd från gränsen till Nordkorea. Kina deltog aktivt på Nordkoreas sida i slutet på Koreakriget. Det känns ganska inklämt. Trump hotade att skrota USA:s del av fredsfördraget som garanterar Sydkoreas säkerhet. Detta utan att Trump åstadkommit ett skit för att förmå Nordkorea att skrota sina kärnvapenmissiler. Bara gjort sig löjlig. Fredsfördrag gör världen säkrare. Bildts bok känns mycket angelägen även efter att Trump förlorat presidentvalet. Det gick ju inte så bra med USA:s självvalda isolering under första halvan av 1900- talet. De ångrade sig vilket vi i Sverige ska vara mycket tacksamma för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.