Båda chockades svårt

Året var 1990 och Berlinmuren föll i rök och damm. Den ena var Vladimir Putin KGB-officer i Dresden och den andra var Åsa Linderborg blivande kulturchef på Aftonbladet. Åsa Linderborg grät enligt egen utsago floder. Huruvida Putin grät floder förtäljer inte historien men den dåvarande kommunisten upplevde enligt vad han sagt sitt livs värsta stund. Putin väntade att den hundratusentals man starka ryska armén i Östtyskland skulle få anfallsorder från Kreml men det var knäpptyst från det hållet. Gorbatjov hade insett det lönlösa i att skjuta ihjäl tiotusentals människor för att rädda kommunismen och bli älskad. Det blev ingen anfallsorder och Putins värld rasade samman, poff. Han blev knäckt.

Åsa Linderborg blev rikskändis för några år sedan när hon falskeligen anklagade en av våra mest framstående forskare i öststats- och rysslandshistoria, Martin Kragh, för att vara brittisk spion. Han utkommer förresten snart med en ny bok om rysk historia och Putin som finns på min inköpslista. Efter dom i Pressens Opinionsnämnd blev Åsa Linderborg avsatt som kulturchef på Aftonbladet och återkom efter en tids sårslickande som kulturskribent på samma tidning. Nu griper hon tag i pennan angående den svenska NATO-frågan som påverkas av det pågående brottsliga angreppet på Ukraina, mördandet av civila och förvandlandet av städer till grushögar. Utgångspunkten för hennes syn på NATO-medlemskap är ett tänkt scenario med utgångsgrupperade NATO-kärnvapen i Norrbotten. Hon tar alltså i nerifrån tårna så det knakar upp till knäna. Jag har inte läst hennes artikel i sin helhet för jag har ingen prenumeration men hennes slutsatser är förutsägbara. Nej till NATO dygnets alla timmar!

Jag tycker att dessa två personers upplevelser år 1990 är intressanta att fundera över idag!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. brorson

  Putin tjänstgjorde i Dresden, inte Östberlin, vid murens fall och uppges ha yttrat om folkmassorna som börjat riva muren ”Så här kan man väl inte göra”. Men särskilt chockad kan han inte ha varit, efter Gorbatjovs besked strax innan att de ryska styrkorna i Östtyskland inte skulle ingripa. Han hade tidigare tjänstgjort i Estland, som då var en sovjetrepublik och där och då kan han möjligen ha blivit ckockad avryssfientligheten bland befolkningen. Jag har tidigare varnat för underskattning av Putin. Skulle en inkorrekt beskrivning av honom göra honom mindre farlig?

  Utan all denna amatör-psykoanalys, som jag tror har fabricerats i Pentagon och torgförts i Sverige av Martin Kragh, hade kanske torts allt en fredlig lösning av konflikten varit möjlig. Biden. som nu har stora problem med vikande väljarstöd på hemmaplan har – kanske lurad av sina egna drömfabriker – inte trott att Putin varit kapabel att göra det som han nu har gjort och gör.

  Om Åsa Linderborg någon gång har haft rätt, så är det vid fel tillfälle. Hon är som en spegelbild av Carl Bildt, som försöker fösa in Sverige i andras krig, sedan han själv bokstavligen har skrotat Sveriges invasionsförsvar. Som Nato-medlemsstat under hans tid som utrikesminister 2006 – 2014 hade han ju kunnat arbeta för en ändring av Nato:s stadgar från försvarsallians till en allians som startar ”preventivkrig” runt om i världen.

  Det heter ju att anfall är bästa försvar. Putin kanske tänker på samma sätt, som en mental tvillingbroder till Bildt. Av världsledarna var kanske Macron den som hade mest rätt?

 2. brorson

  Jag är innerligt less på alla dessa amatör-psykoanalytiker, som med kännarmin uttalar sig om HUR PUTIN HAR TÄNKT, som Martin Kragh – för mig en ung snorvalp som inte ens har upplevt hur svenska barn reagerade på Korea-kriget och senare Vietnamkriget. En annan som bluddrar bredvid munnen är Peter Hultqvist, som tror sig veta att kriget inte går SOM PUTIN HAR TÄNKT och därför är ett katastrofalt misslyckande. Hultqvist borde hålla sig för god för sådana spekulationer, eftersom man kan tro att en person i hans position har tillgång till hemliga underrättelseuppgifter från spionvälrden och därför VET vad han talar om

  .Någon annan besser-wisser (la inte märke till namnet) hade en teori om varför ryska soldater inte skjuter civila, för att de inte lyder order – vilket vederbörande anser tyder på total disciplinpplösning i de ryska leden. Personligen tror jag att det är tvärtom: När ryska soldater med berått mot börjar skjuta civila ät det nog fråga om disciplinupplösning, Sådant händer förr eller senare i alla krig. Och det kan ha hänt redan i Ukraina, fastän jag inte vet om det. Jag kan naturligtvis inte heller veta hur Putin tänker.Jag kan inte heller med säkerhet säga att ovanstående personer har fel. De har kanske gissat rätt.

  Jag tror att det ger mer, om man utgår från vad Putin har sagt, utan att övertolka det han har sagt och jämför med vad han har gjort och gör. – huruvida ord och handling överenstsämmer. Han har ju inte talat om ”fullskaling invasion”, vilket det alltmer liknar men fortfarande inte är, utan om något slags militärteknisk specialoperation. I så fall är den kanske hittills lyckad. Sanningen är snarare att den inte har gått som svenska militära experter har tänkt, att det skulle bli något slags blixtkrig. Men de verkar tänka om nu, att Putin vill tömma de större städerna, särskilt Kiev, på civilbefolkning innan merpartien av de ryska styrkorna går in

  De militära experterna har nog också rätt i att Stilla Havskusten är ett prioriterat område, men de har missat det jag tror är huvudorsaken, nämligen att Putin vill erövra det forna Krim-khanatet, som omfattar mycke mer än halvön Krimt, och som enligt ett fredsatvalt med Turkiet ska tillhöra Ryssland under ”evig tid”. Det historiska (ursprungliga) Ukraina omfattar norra och väsrta delarna av landet, Jag kan naturligtvis inte veta om Putin har tänkt i de banorna, men han torde inte vara ovetande om de fredsavtal, som har ingåtts i det förgångna.

  En delning av Ukraina i en syd-östlig och en nord-västlig del, som behåller sin självständighet men ingår ett fredsavatal med Ryssland på Putins villkor,.l skulle lösa en den problem för Putin. Framför allt att Ukraina är en för stor munsbitför att sväljas odelat av Ryssland. Dessutom torde den mest motsträviga befolkningen finnas i väster, både sett till landsdelens ursprungliga invånare och till dem som har flytt dit. För denna slutsats talar också erövringen av kärnkraftverket i södra Ukraina, vilket enligt rysk uppgift skedde för att säkra energiförsörjningen.

  Vad hade hänt om Nato hade gått med på de ryska kraven innan invasionen startade? Oavsett vad man tycker om tanken, är det ingen orimlig tanke aatt Ryssland vill omes av neutrala s..k. buffertstater, särskilt i de mest känsliga väderstrecken. Oavsett vad vi tror om Nato, som litar inte den ryska statsledningen, och förmodligen inte heller merparten av det ryska folket på att Nato bara är en försvarsallians och att man måste skydda sig mot Nato.Och det räder inget tvivel om (det räcker med en titt på kartan för att konstatera det) att ett anfall mot Ryssland söderifrån vore mycket farligare för Ryssland än ett anfall västerifrån (från Baltikum),

  Så. om baltstaternas Nato-medlemsskap måste ses som motgång för Putin, så torde ett Nato-medlemskap för Ukraina ses som en ännu värre motgång. Droppen som får bägaren att rinna öve.r

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag tycker att du inte bör kalla en välrenommerad forskare för snorvalp. Faktiskt. Har du opponerat på hans doktorsavhandling som höll docentklass vad jag minns?

   • brorson

    Jämförelsen avsåg ålder och livserfarenhet, inte akademiska titlar. Och hans doktorsavhandling handlade väl inte om pskiatri och psykoanalys.. Jag skulle ju kunnat vara hans farfar .Jag skulle aldrig ha skrivit samma sak om dig. Vi två är gamla nog för att ha upplevt både Koreakriget och Vietnamkriget och hur snabbt den svenska opinionen svänger mellan de extrema lägena, faktiskt snabbare och mer extremt bland docenter än bland vanligt folk.. Under Vietnamkriget var det en docent i ekonomisk historia som lade ut texten om USA-imperialismen som fiende till världens alla folk.

    Jag skrev en gång på en blogg Gårdagens sanningar är dagens lögner .Dagens sanningar kommer att vara morgondagens lögner,-

 3. Rolf O

  brorson, Putler sa att han ville demilitarisera och avnazifiera UKRAINA. Eftersom Putler har gränser mot östra och norra Ukraina, och även hans nickedocka Lukasjenkas gräns i norr, så är (var) hans plan att snabbt inta de viktigaste städerna. Sätta Quislingar som lokala nickedockor på plats och sätta en annan nickedocka med ett gangstergäng som regering i landet och som snabbt skulle kapitulera. Därefter inrätta ytterligare en diktatur och tillämpa samma metoder som hemma i Ryssland, och Belarus med fler. Nu visade det sig att Ukrainarna, ja nästan all människor i landet visste vad dom hade och vad som skulle vänta dom om Putlers planer lyckades, men så det blev ett allmänt motstånd, till Putlers stora förvåning och missbedömning.
  Finns det någon som hotar så är det Putler.
  Slutligen, man får inte kalla det krig, invasion eller ockupation, för får Putler höra det, då ligger man risigt till.

  • brorson

   Värst vad tvärsäker du är. Jag har uppenbarligen bättre kunskaper för att göra den här sortens bedömningar, och just därför är jag inte tvärsäker på att jag har rätt Den som inte sett en skymt av vad som finns bakom hörnet brukar tro att där ingenting finns som behöver utforskas, och att an alltås redan vet allting. Sådan är du. Den, som är bättre påläst, vet att det finns mer,-.Händelseutvecklingen i Ukraina visar dock att jag har haft rätt hittills.

   Det finns inte mycket som tyder på att Putins plan från början varit att erövra Ukraina, eller att det har varit hans huvudalternativ. Om Putins plan från början hade varit att snabbt inta de större städerna, hade han gjort det vid det här laget, efter drygt två veckor. Det är en del i den ryssfientliga propagandan att underskatta ryssarna.

   För övrigt har ”Putler” inga gränser mot Ukraina. Ryssland har gränser mot Ukraina. Slutligen tycker jag att du ska vara rädd om dig, för om Putin har så långa tentakler, som du inbillar dig, ligger du illa till.

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Jag tror inte Putler bryr sig om en gubbe i Lapplands fjällvärld. Han har nog med sina demoner. Jag antar att du inte gillar demokrati med fria demokratiska val, yttrandefrihet, oberoende domstolar o s v, vilket har gett ”västvärlden” världens högsta levnadsstandard och som är det område dit de flesta i diktaturer och fattiga länder vill flytta. De rikedomar som finns i Ryssland ägs av Putin och ett gäng oligarker med ofattbara rikedomar som stulits från det ryska folket som fortfarande har låg levnadsstandard, kort medellivslängd mm. Sorglig brist på utveckling för vanligt folk, ingen förbättring i sikte.

     • Rolf O

      Det är mig trollgubben brorson vänder sig till, han liksom vladolf putler vet bäst, så har det alltid varit med despoter och deras medlöpare, brorson räknar jag till dessa. Och var du har blivit påläst det kan man fråga sig. Kunskaper i det här ämnet har du absolut inte. Jag kan inte komma på något tillfälle, i närtid, där Ryssland har uttalat ett sant ord.
      Allt skit kommer igen, från Hitler, de finska krigen, Ribbentrop/Molotov, Afghanistan, Tjetjenien, Georgien med fler till nu Ukraina, så nog har jag koll. När jag för över 30 år sedan besökte Ryssland några gånger, när Gorbatjov ledde landet, sa jag att landet kanske kunde komma till vår standard och mentalitet om femtio (50) år, den analysen har jag fått tagit tillbaka för länge sedan. Ett människoliv i putlers värd är inte värd det minsta, så har mentaliteten alltid varit i Ryssland.
      Min analys som du ifrågasätter har på ett tydligt sätt visat sig vara korrekt, redan har det visat sig att där ryssarna lyckats bomba sig fram till städernas ”rådhus” har borgmästarna ersatts av ryska medlöpare, ”Quislingar”.
      Det har visat sig att vladof putlers armé inte har den motivation som Ukrainarna har, därför har han nu meddelat att ta hjälp av Wagnergruppen, som du kanske har hört talas om, samt daech (is, isis) att hjälpa till. Det gänget, med samma mentalitet, diggar du väl också.
      Ja, jag är rädd, jätterädd, för putler har tillgång till lönnmördare och ytterst kärnvapen. Så om du meddelar putler att jag skrivit detta och kommer från Sverige, så ligger inte bara jag utan hela Sverige väldigt risigt till.
      Läs lite historia, annat än rysk propaganda, så blir du mer insatt i verkligheten.

     • brorson

      Svar till Rolf O
      Vad vill du ha sagt med allt detta ordbajseriet?

      Du, som vet allting, kan kanske tala om var man får tag i rysk propaganda? Jag lyckades för några år sedan logga in på Russia today, men dagen efter gick det inte. Sedan dess har varje försök att få den ryska originaltexten (i översättning) direkt från källan misslyckas, så jag vet inte mer än vad som sägs i SVT:s korta snuttar.

      Du menar kanske att SVT är en rysk trollfabrik? Är Expressen, som jag brukar jämföra med, också en rysk trollfabrik?

 4. Rolf O

  Så du menar att det jag har skrivit, allt är ordbajseri, kan du konkret bemöta några punkter av det?
  Vad gäller rysk propaganda och fejknews, såg du inte inslaget på TV från presskonferensen i Turkiet med bulldozern Lavrov. ”Vi för inget krig, vi hotar ingen”, vad kan man kalla sådana syniska uttalanden, när stora delar av Ukraina ligger i ruiner, har dom blivit anfallna från Mars?, eller menar du att det är USA som gjort det, eller rent av Sverige. Det är häpnadsväckande! Och var någonstans skrev jag att SVT och Expressen är en rysk trollfabrik, jag skrev att det var du som är trollgubben i de här sammanhangen.
  Men som sagt, jag rekommenderar dig att läsa lite historia. Från Russia today tvivlar jag på att det någonsin kommit ett enda sant ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.