Kärlek i geopolitiken

Kommunismen har en starkt religiös prägel (tro framför vetande) trots att ideologerna själva kallar kommunismen ”vetenskaplig”. Kommunismen skulle pådyvlas omvärlden med våld, ej kärlek. Sovjets förslavande av Östeuropa är ett exempel. Erövring av andra länders territorier, imperialism, motiveras ofta av historiska ”orättvisor” eller enbart det egna folkets härskarrätt över andra folk som exempelvis nazismen eller Rysslands nya nationalism som motiverar invasionen av Ukraina. Här är frånvaron av kärlek påtaglig, snarare obefintlig.

Folk inom adeln gifte sig nästan aldrig av kärlek utan det var oftast fråga om fusioner av landområden. Mark skulle läggas till mark och därför ryggade man inte för inavel för att nå målen. Föräldrarnas mål! Liknande inavel var vanlig inom kungahus för att utöka territorier. Inavel i stället för krig skulle man kunna säga. Att inte Putler kommit på tanken att gifta sig med en ung ukrainsk prinsessa istället för det vedervärdiga folkmord som pågår! Enda smällarna vore från salutkanoner. För resten gifte sig inte en viss Muhammed med en liten flicka som senare blev medlem i haremet?

Nu till solskenshistorien som är en verklig saga. Under 30-åriga kriget träffade den svenske blivande generalen Carl Gustaf Wrangel en ung föräldralös tjej, Anna Margareta von Haugwitz, som omhändertagits på ett kloster. Hon visade sig vara av adlig släkt men fattig och egendomslös. Kärlek uppstod och Carl Gustaf friade och hon sa ja! Det blev bröllop i Tyskland mitt under brinnande krig mellan de tu, han 26 år, hon 18 år. Detta trots att Carl Gustafs far kraftigt motsatte sig äktenskapet på grund av att bruden var egendomslös!! Inga nya landområden drygade ut Wrangelfamiljens redan aktningsvärda domäner. Paret fick i mycket snabb takt 11 barn men bara 3 st döttrar nådde vuxen ålder. Barnadödligheten var hög på den tiden och livet i fält i Tyskland under de första åren var nog bidragande.

Anna Margareta hade stor organisatorisk begåvning och skötte självständigt de stora egendomarna i Sverige, inte minst Skokloster vars slott var familjens fasta punkt. Detta äktenskap sägs vara det enda inom den svenska högadeln som ingåtts p g a kärlek. Anna Margareta dog 1673 och Carl Gustaf dog 1676. Han var nog lite för glad i mat mm i likhet med kung Karl X Gustaf. Vad hustrun dog av har jag inte tagit reda på. Hon sägs ha lidit av flerårig sjukdom.

Ett besök på Skokloster slott rekommenderas! Biblioteket innehåller enorma bokskatter men är inte öppet för turister. Det finns böcker att köpa som beskriver en del av boksamlingen som innehåller flerhundraåriga böcker från jordens alla hörn.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. //GF.

    Anna Margareta ( von Haugwitz) Wrangel dog 1673 (51 år)!
    Carl Gustav Wrangel dog 1676 (62 år)!
    Och inte på 1973 resp. 1976 som skrivet!
    //Korrekturpolisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.