Xi den gudalike

Xi Jinping har som alla vet valts till Kinas president för ännu en 5-årsperiod, den tredje, vilket är emot den sedvänja som rått sedan 30 år med max två perioder. Ryssland har gått ett steg längre och Putin, som varit president och ledare i de facto 24 år är numera i princip president på livstid. Säkrast så, despoter överlever endast kort tid efter att ha avgått frivilligt som just despot. Enda sättet att överleva är att klamra sig fast som diktator tills vederbörande bokstavligen avlider på sin post, på intensiven. Rysslands och Kinas diktatorer vet detta.

Kina högsta beslutande organ är det kommunistiska partiet som sägs ha 82 miljoner medlemmar av landets totalt 1 400 miljoner invånare. Partiets kongresser har den yttersta makten och utser som sagt landets ledning vart 5:e år. Några allmänna val som vi i västvärlden håller med jämna mellanrum existerar inte. Andra partier än kommunistpartiet existerar inte. Kina är en toppstyrd diktatur. Kommunismen i Sovjetunionen och dess lydstater i bl a Östeuropa rasade ihop som ett korthus 1989-90 när folken revolterade. Samtidigt demonstrerade studenter på Himmelska Fridens Torg i Peking för demokrati och frihet vilket bemöttes av Folkets Befrielsearmé och dess stridsvagnar. Uppskattningsvis avlivades upp till 3 000 demonstranter. Det är straffbart för kineser att överhuvudtaget nämna denna massaker.

Den nyligen avslutade kongressen utsåg som väntat Xi Jinping till president för de kommande 5 åren. Putin som de facto styrt Ryssland i 24 år är nu utsedd till president på i praktiken livstid. Där ligger Kina i lä, ännu. Vid kongressens avslutning kunde hela världen bevittna i realtid i TV hur den sittande premiärministern, Kinas andreman, fick silkessnöret. Den överraskade premiärministern skulle inte bara få sparken, han förnedrades dessutom och fick ledas ut. En signal att ingen går säker för den gudalike.

Precis som på Maos tid vinns diskussioner nu i Kina av den som kan komma med citat från Xi Jinpings tal och skrifter. Idolporträtt av Xi Jinping ses allt oftare på offentliga byggnader och i kinesers hem. Mao ”går igen” som det hette förr i tiden när vi berättade spökhistorier för varandra i karbidlampans sken.

Kina är alltså en diktatur och kallar sig kommuniststat trots att näringslivet i Kina sedan årtionden ägs av fysiska personer och marknadsekonomi råder. I likhet med diktaturer i alla tider måste folket hållas samman genom att odla myter om yttre hot vilket medför att krigsleksaker prioriteras framför folkets levnadsstandard. Dessutom odlas myter om historiska oförrätter som exempelvis Taiwan och Ukraina. Med samma galna resonemang skulle Sverige kunna starta ”specialoperationer” för att till Sverige återbörda Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen och områden i norra Polen och Tyskland och förstås den lilla ön i Västindien.

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. brorson

  Med samma galna resonemang skulle tre svenska landshövdingar kunna förklara Sverige upplöst och ersatt av 21 suveräna stater, varav de tre skulle bilda ett handelsområde och inbjuda övriga 18 län att ansluta sig, Varefter ett angränsande handelsområde skulle skulle försöka locka till sig ett av de tre länen och eventuellt även försöka ansluta detta län till en militärallians riktad mot de övriga f.d. svenska länen.

  Sovjetunionens upplösning berodde inte alls på någon folklig revolt utan berodde – med de tre baltiska staterna som undantag – på en statskupp som iscensatts av Jeltsin, som då var president i delstaten Ryssland, för att bli av med unionspresidenten Gorbatjov. Estland, Lettland och Litauen hade strax innan, med folkligt stöd och godkännande av Högsta Sovjet, utträtt ur Sovjetunionen. Jeltsin ville införa kapitalism i Ryssland, men trodde inte att detta skulle stödjas av alla kvarvarandse sovjetrepubliker. Omvandlingen av Ryssland till kapitalism genomfördes på ett odemokratiskt sätt (genom presidentorder) med en oerhörd brutalitet, som ledde till en reell folkminskning.

  Jag känner inte till om tillvägagångssättet var lika brutalt i Ukraina, men kalla Ukraina för demokrati är en grov överdrift. Om man påstår att Zeleknkyj är demokratiskt vald, har man inte höga krav på vad som ska kallas demokratiska val. Svenska Nato-anhängare brukar inte heller påstå att Ukraina är en perfekt demokrati med ett steg i något slags rätt riktning. Zelenskyj var en skådespelare, som spelade president innan han blev president, och lanserades som presidentkandidat av sitt TV-bolag.

  Din beskrivning av den kinesiska regimen är, såvitt jag kan bedöma, korrekt, kanske med skillnaden att Kina inte är så kapitalistiskt, som du har har beskrivit landet. Det är sant, som du skriver att näringslivet i landet, ägs av fysiska personer, men de torde vara hårt hållna av Kommunistpartiet. Jag tror att det kinesiska kommunistpartiet har lärt sig av ”kamraterna” i Ryssland och har inte upprepat de misstag som de har gjort.

  Det är inte sant, som du skriver, att kommunismen i Sovjetunionen ”rasade ihop som ett korthus 1989-90 när folken revolterade”, men det stämmer kanske beträffande de då formellt självständiga kommuniststaterna i Östeuropa. Det var snarare så att det ekonomiska systemet, planekonomin ”imploderade”, p.g.a uteblivna ekonomiska reformer, vilket bl.a. ledde till brist på konsumtionsvaror. Medan den ekonomiska forskningen hade som mål att förbättra kapitalismen, att korrigera kapitalismens inneboende brister, bedrevs (mig veterligt) ingen sådan forskning angåede planekonomin i Sovjetunionen.

  Gorbatjov förstod detta, men då var det för sent. Eller för tidigt. Datoriseringen har medfört nya möjligheter för en planerad ekonomi. Kapitalismens svaghet är – som företrädare för planekonomin ofta har påpekat – de återkommande överproduktionskriserna, som även kallas lågkonjunkturer. Kapitalistiska företag producerar för en delvis okänd marknad, med en svårbedömd efterfrågan. Med bl.a. EAN-koderna i butikerna kan gapet mellan produktion och konsumtion, om inte elimineras, så i alla fall minskas.

  Och det är en utveckling som Kina leder.

 2. GF.

  Att ’Gudfadern’ Xi Jinping kan ta sig friheten att dana om och skapa sig mera makt, beror till del på att kineserna generellt har fått det mycket bättre (fine?), Kina är också en storspelare internationellt.
  Detta har alla idioter som handlar, köper kinesiska trash produkter, sett till, dem göder den kinesiska statsapparaten!
  Den ende som tog strid mot detta vansinne,var Donald Trump, han startade ett handelskrig mot Kina, för att hålla kineserna på mattan, Trump tog strid mot globalisterna och globaliseringen (två skilda saker),som judarna driver via WEF, Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen,Blackstone m.fl. (NWO, the great reset.)
  Trump kämpade också för den vite mannen (undermänniskan som skall utrotas av ’Guds utvalda’ alltså judarna, enligt dom själva) , Trump kämpade för fred,han startade inga krig i motsats till tex. ’fredspristagaren’ Obama, som dagen efter han fått priset, skickade en gäng drönare till Jemen, som dödade minst 90 civila i ett svep, -Trump fick även till ett avtal mellan Israel och Saudi , på fredens vägnar, han drog sig ur Syrien kriget…. som Putin istället tog hand om och avslutade.
  Så ditt hatobjekt Trump kan du väll inte klaga på,i varje fall inte hans politik?
  Hade Trump fått sitta kvar som president, hade det knappast varit krig i Europa just nu, det kriget ligger till stort del på Biden-NATO och juden Zelensky-Eu ansvar!
  Trump -24 för freden och fridens skull!

 3. Basic Rules

  Visst är det härligt sitta på läktaren och tycka tillrätta om området utanför Storuman.
  Har inte hört ett ord om USA:s Biden, finns han eller är han bara en tom kostym, som knappt kan läsa andras texter och än mindre förstå.
  Allt detta tyckande om världen som måste ut , blir bara så infantilt och så typiskt hycklande svenskt.
  Låt oss respektera andra länders kultur, sedvänjor, åsikter; släpp det nykoloniala tänkandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.