”Oljudet” från vindkraft

På sociala medier har under 20 års tid byggts upp en provkarta på alla eländen som vindkraft sägs orsaka. Eländeskatalogen har byggts upp kumulativt. Inga påståenden har försvunnit hur tokiga de än är och nya tillkommer hela tiden. Jag uppehåller mig vid begreppet oljud. När det gäller ljud finns det i lag begränsningar för ljudet utanför bostad från vindkraft, 40 decibel. Det innebär att ljudet från kyl/frys inomhus är klart högre än ljudet från vindkraft. Minimiavstånd från bostad till vindkraftverk anges idag till 1 km.

Ljudet från vägtrafik är ofta högre i bostäder, särskilt i byar och samhällen. Nya hårda bildäck väsnas också betydligt mer än förr. Det populära programmet ”Älgvandringen” i Kunskapskanalen illustrerar vad jag menar. Riksväg 90 ligger några hundra meter från älven och i programmet hör man frekvent oljudet från vägtrafiken. Oljudet överskrider med mycket stor marginal ljudet från vindkraft. Efter alla våra vägar i hela vårt land finns ett stort antal byar och samhällen. Med, hör och häpna, bostäder! Skulle vi ställa samma krav på tystnad på vägtrafikljud i bostäder som ljud från vindkraft får vi väl börja riva hundratusentals bostäder efter t ex E4, E12, och E45, eller flytta vägarna. Men vägarna måste då flyttas långt eftersom vägljudet är betydligt högre än ljudet från vindkraftverk. Och hur är det i våra större städer? Det klagas på sysslolösa ungdomar som förgyller tillvaron under nätter för sina arbetande medmänniskor med dunka-dunkamusik från monsterhögtalare.

Det är alltså inte fråga om hur högt ljudet är från vindkraft utan min uppfattning är att problemet sitter inuti huvudet. Jag tål t ex inte höra en mygga i mitt sovrum utan jag jagar denna mygga tills den är döden död! Ljudet från myggan är knappt hörbart men vill man inte bli tappad på blod av en insekt när man somnat finns bara en utväg. Totalt krig mot myggan. Vi bör alltså bruka sans och förnuft även då det gäller ljud från vindkraft! Jag kräver inte att andra ska ställa upp på mina fobier om oljud från myggor!

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. brorson

    Du skriver bara om det, som kallas ljudvolym, och mäts i decibel, inte om ljudets frekvens, som mäts i herz,. Det finns frekvenser, som är ytterst obehagliga för människor och djur, men inten kan uppfattas med människors hörselorgan, öronen. Ovisst vad olika djurarter. kan höra med sina öron, men det torde stå klart att även djur upplever obehag av (det åtminstone för mänskliga öron ohörbara) infraljudet från vindkraftverken .Ljudvågor fortplantas genom luften. Och de för människor och djur så obehagliga infraljuden beror såvitt jag vet på lufttrycksförändringar kring vindkraftverken och inte på vindkraftverkens maskineri.

    Enligt uppgift från Lanbruksuniversitetet minskar utbytet av renbete upp till 7 km från ett vindkraftverk, vilket torde minska det ekonomiska utbytet för renägarna. Det är enligt min mening oacceptabelt att en av Norrlands äldsta näringar riskerar att slås ut av vettlös ekonomisk exploataering, som huvudsakligen utländska kapitalister tjänar på, men är av ringa nationalekoniskt värde för Sverige. Vindkraft är en undermålig kraftkälla.

    Vindkraften behöver ny kärnkraft för att åstadkomma balans i systemet, men kärnkraften behöver inte vindkraften – däremot vattenkraften, för att klara efterfrågetopparna Vattenkraften kan i mycket högre grad köras planerat intermittent. Vindkraften är ö.h.t. inte planerarbar .Även vattenkraften har gjort stor skada för de bygder, där den har byggts ut, men utbyggnaden av vattenjkraften har dock varit försvarbar sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv.

    Ska den ”nyttiga skada” som vattenkrasftutbyggnaden medfört för berörda bygder nu kompletteras med den ”onyttiga skada” som vindkraftutbyggnaden medför – för samma bygder dessutom? Detta vansinne (vindkraften) måste stoppas. Det är en nationell angelägenhet att rennåringen räddas och att produktionen av renkött ökar och inte minskar. Dessutom måste fastighetspriserna i Norrlands inland räddas, och det sker inte genom att kommunala politiker mutas till att säga ja till nya vindkraftetableringar.

    Vindkraften kan uppenbarligen inte bära sina egna kostnader, när den inte kompenserar kringboende för obehag och fallande fastighetspriser, och ej heller kompenserar andra näringar (förutom rennäringen även turismen) för minskad lönsamhet.

  2. Kenth

    De ljus vi hör är ingenting mot vad djuen hör med helt andra frekvensmotagande i sina öron.
    Inte undra på att vissa djur har problem i vår värld numera.
    Skulle vi som människa höra allt ljud komunikation och elström alstrar skulle vi ta självmord inom
    10minuter för då har hjärnan fått nog och läger av koncentrera sig..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.