Framtidstro och Företagsamhet

Under gårdagens kommunfullmäktige visade majoriteten vart skåpet ska stå när det gäller företagsamhet och framtidstro i vår kommun. Genom att börja rusta ner lagstadgad kommunal service och visa upp iskyla inför vad satsningarna inom vindkraft o vindkraftsteknik kan innebära för tillväxt i vår kommun.

Kostnaden förs över från kostnader för lärarlön till kostnader för transport. Skolskjutskostnaden från Fredrika till Åsele har beräkna mellan 800-900.000 kr/år. Exakt är svårt att säga. De besparingar majoriteten vill genomföra inom skolans budget blir en ökad kostnad i Ks som står för skolskjutskostnaden. En tänkt besparing blir i slutändan en kommunal förlust.

Vi innom oppositionen visade på en trolig bild av konsekvenserna att rusta ner samhällsservicen för medborgarna i Fredrikadelen av vår kommun.

2 elever flyttar till Bjurholm= kostnader för interkommunala avgifter    180.000kr/år

15 personer, barn och vuxna kan tänka sig att flytta                              900.000 kr/år

Anställda flyttar med företag, utebliven eller minskad företagsetablering 

Listan kan göras lång och vi ville även i våra beräkningar med hjälp av konsumentverket ta med minskad konsumtion när inköpen i kommunens butiker minskar. Förlusten av att inte företagsetableringar fullföljs tillsammans med det skattebortfallet i kommunen från de personer som väljer eller tvingas flytta från kommunen, ja listan kan göras lång och vår slutsumma hamnar på drygt 4 miljoner kronor i förlust för vår kommun år efter år.Förlusten kan inte räknas för endast ett år efterom effekterna blir bestående av detta beslut.

Skolan tillsammans med arbetstillfällen ser vi som en viktig inflyttningsfaktor till vår kommun. Inom vindkraftstekniska utbildningarna i Strömsund och Storuman går 25 % kvinnor. Vindkraftstekniker är inte längre ett traditionellt manligt yrke. Siffran att 30 fast anställda vindkraftstekniker krävs för Vattenfalls satsningar i vår kommun. Skulle hälften av dessa vilja bo i vår kommun skulle vi kunna vända en negativ trend.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.