Vad får politiken-demokratin kosta?

 

Enligt oppositionen beräkningar kostade politiken i Åsele 2,3 mkr för 2011 vilket med 3000 inv innebär ca 767 kr/inv. För 2012 är kostnaden troligtvis högre. Prislappen för demokratin 2012 har vi ännu inte tagits fram

Enbart Kommunalrådet i Åsele kostar därav ca 710 tkr per år vilket innebär ca 236 kr/inv

Vi vill jämföra med Säters kommun som är en liten kommun jämförbar med Åsele där kostade politiken 2012 ca 371 kr/inv/år. Att sänka kostnader för politiken i mitt sätt att se att politiken – mötena- måste ändra arbetssätt. Att arbeta i en församling där ytterst få uttalar en åsikt , en tanke som för aktuell fråga framåt är för mig inte försvarbart. Går jag som politiker på ett möte där jag erhåller arvode så bör jag tillföra något. Att sitta tyst och bara vara närvarande och beredd vid ev. omröstning är inte rätt. Att i politiken ha råd med vice ordförande kan också diskuteras.

För att nå framåt och utveckla en kommun vars innevånarantal minskar anser jag att arbetsformerna inom politiken måste förändras. Jag skulle vilja införa ett mera entreprenöriellt arbetssätt där valda fritidspolitiker bör leverera utvecklingsidéer och där avståndet ord och handling krymper betydligt.

En rimlig kostnad för Åsele borde vara mellan 300 – 350 kr/invånare och det är mer än en halvering av dagens kostnader. Ser vi oss omkring i Västerbotten och landar i en mindre kommun som heter Bjurholm har de under flera år klarat sig bra med ett halvtids kommunalråd och de har klarat av att skapa ett betydligt bättre företagsklimat med till synes mindre resurser jmf Åsele.

 

 

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.