Att vara ledamot i KS

Visst är det så att vissa ämnen på dagordningen har olika engagemenag för KS ledamöterna. Att ha samma focus på alla ämnen är svårt. När vi jobbar tillsammans går det bra att fördela eller så behöves det inte. Med automatik bevakar man och jobbar med det man brinner för lite extra och oppositionen i Åsele brinner för att skapa utveckling.

Allt hänger ihop. I går var Översiktsplanearbetet uppe som ärende. Ett gigantiskt grupparbete som genomförts och som vi i Åsele/Fredrika kan vara stolta över. Vad som ännu saknas är LIS områden.

Att i handlingarna läsa att texförfattarna till ärendet inte alls kunde skriva riktigt. L i LIS översattes med " Landskspsutveckling". Inte rätt för fem öre! L står för Landsbygdsutveckling.

För att vi i Åsele skall kunna arbeta med detta så måste vi ha en plan där vi markerar våra LIS områden. Kommunens poitiker och tjänstemän har varit på kurs i Lycksele i detta ärende och alla har fått gedigen insyn i vad det handlar om.

Förslaget om LIS  (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ) utgår i från att vi i Sverige har 380000 km strand. Arjeplog har 2,6 km strand / individ. Hur mycket strand/individ vi har i Åsele ökar varje dag eftersom vi minskar i befolkning. Kan vi använda våra attraktiva lägen för att öka vår befolkning?

Att kunna bo och bygga vid våra stränder attraktivare än i dag. Det handlar om att få lov att bygga närmare strandlingen men du får aldrig ta stranden i besittning. När du ansöker om byggnadslov ansöker du om dispens som noga anges på ansökningsblanketten. Genom LIS kan strandskyddsdispenser ges men utan fastställda LIS områden är det svårt.

När vi markerar LIS området så måste vi även ange en anledning. I Fredrika kan anledningen vara att vi vill öka inflyttningen av barnfamiljer för att få flera barn i skolan. Vi vill öka ömsättningen i lanthandeln för att den skall få ökad bärighet. LIStan kan göras lång

Reigun Thune Hedström var den kvinna som ledde utbildningen i Lycksele angående LIS områden och hennes förslag var tveklöst att vi skulle tänka större, utse större områden inom vilka LIS områden kan bildas.

Arbetet fortsätter. I grannkommunen Vilhelmina har det annonserats och kommunen vill ha förslag av byaföreningarna. Det förslag som Åsele kommun kommer att redovisa måste som övrig Översiktsplan ställas ut för samråd. Var tycker du att vi ska skapa våra LIS    områden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.