Budget med framtidstro eller?

Gårdagens fullmäktigearbete startade 08.00 och avslutades 18.00.

Budgeten för 2014 var det som krävde tid. Vi inom oppositionen argumenterade för en annan syn på äldreomsorg där vi vill behålla Tallmon som det enda demensboende vi har i kommunen som byggdes som ett sådant. .Att kommunen har brist brist på demensplatser är alla överens om. Socialdemokraterna och V vill minska antalet ytterligare. Oppositionen där jag finns vill behålla och tillföra platser och vi vill ha äldreomsorg i hela kommunen. Fredrikabor ska inte behöva nyttja äldreomsorg 6 mil hemmifrån och 6 mil från anhöriga.

Den äldreomsorgsfabrik S drömmer om skall kosta hela kommunens investeringsutrymme flera år framöver. Den besparing som de anser ska bli utav att äldreomsorgen skall hamna under ett tak blir 2 miljoner. Planen är att år 2016 skall rambudgeten för sociala avdelningen kunna sänkas med 2 miljoner.

Vi vill skapa ett trygghetsboende av den del som heter Bofinken. Kommunen har inget trygghetsboende, en boendeform där det inte behövs en biståndsbedömmare för att ge tillåtelse att få bostad. Dit flyttar personer 65+ när de själva vill. Här argumenterade majoriteten med att det innebär ett hot mot Stiftelsen Åselehus. Flera tomma lägenheter inom allmännyttan utmålades. Bofinken borde kunna drivas av allmännyttan. Bofinken är ju en egen huskropp.

Svalan med 12 lägenheter för särskilt boende renoveras och är snart ombyggd och klar för inflyttning. Dessa 12 lägenheter har varit mer tomma än bebodda under de år jag varit fritidspolitiker. Roligt att de snart kan bidra till kommunens intäktssida. De har varit en post på utgiftersidan då det knappast varit gratis att hålla tomma outnyttjade lägenheter varma.

När kommunalrådet säger att vi måste samla i ladorna så anser jag att det är endast i brist på utvecklingsidéer för vår kommun. Vi kan inte spendera mer pengar än vi har i kassan. Pengarna är helt beroende på hur många kommuninnevånare vi är. Vi har ett tufft jobb att vända  eller åtminstone minska befolkningsminskningen. 1.11 2012 – 1.11 2013 blev det 98 personer färre i Åsele. Ett stor överskott i budgeten är inte ett bevis på att det är en ansvarskännande och utvecklande grupp som styr. Det är ett bevis på att det inte finns några utvecklingsidéer och ingen vilja att satsa energi för att driva utvecklingsfrågor.

En ny sopbil och en ny slamtank vill de köpa. Vattentaxan är nu omarbeted och snart är det dags för en ny renhållningstaxa. Att köpa en sopbil innan dess vore oklokt. Vi vet vilket sopsystem den skall svara mot. Att väga sopor o betala utifrån volym och vikt som vi slänger är en variant som visar sig öka mängden sorterat avfall. Det senare är en inkomst för oss men hushållsavfall osorterat får vi betala pengar för att bli av med.

Vad skulle du se som utvecklingsprojekt för Åsele? Vi ska ju satsa på turism och besöksnäring. Hur skal vi göra vår kommun tillgänglig och attraktivare för besökare.????

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.