Initiativrätt

Snabbt kan det i kommunal demokrati byggs upp jättelika berg att bestiga. Vid årets sista kommunstyrelse visade det sig i all sin tydlighet.

Som en ledamot i en nämnd säger kommunallagen §17 att ”Ledamöterna i nämnderna får väcka ärenden i nämnderna” . Samma rättighet har revisorerna. Som opposition i Åsele kan uppförsbacken vara stor och föret minst sagt bakhalt för att jag som ledamot i en nämnd ska kunna väcka en fråga, använda min initiativrätt.

Gårdagens kommunstyrelse visade tydligt denna uppförsbacke.

Två veckor innan mötet anmälde jag att jag skulle vilja ta upp en fråga. Efter ordväxling med kansliet via mail talade jag om frågans innehåll.  Inga hemligheter på något sätt.

Initiativrätten och hur den ska behandlas är en fråga där majoriteten bestämmer.

Som en del av oppositionen kan jag tycka att jag har varit tämligen flat. Att inte driva min rätt att nyttja min initiativrätt för visst har det varit många tillfällen där jag velat ha upp en fråga till diskussion. Som opposition vara aktiv i arbetet med att föra upp frågor på mötets dagordning. Vägen dit kan vara lång. Initiativrätten är uppe på banan och ska försvaras. Att som ledamot få nyttja sin initiativrätt behöver vare sig vara tidsödande eller krångligt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.