Kultur är tillväxt!

När jag 06.30 klev av norrgående tåg i Umeå på lördagsmorgonen sken gröna strålar genom luften. Snön låg orörd på gatorna och den gröna laserljusstrålen lyste upp. Vad man gör tidig morgon i Umeå den dag när Kulturhuvudstadsåret ska invigas i vår egen länshuvudstad ? Busstationen var öppen så jag befriade mig från resväskan. Bussen hem går först 13.55 så Umeå K14 -here I come!

Så tidigt var det bara jag och snön. Få människor rörde sig i centrum där snöskulpturerna och snöskärmarna för bildspel var redan  igång. Vandrade runt och gillade skarp vedtravarna på Rådhustorget med eldningsplatser vackert arrangerade. Renhornen ramade in hängande i en rund ställning ovanför eldningsplatsen. Vi är nu i vandringens årstid och efter den kommer vårdandets årstid i Samernas åtta årstider.

Snöborgen längre mot E4an – där låg renskinnen utbredda och stjärtlapparna till barnen som ville åka hängde på plats för utlåning. Klockan närmar sig åtta och en kvinna med röd väst med texten volontär dök upp. Jag förklarade att jag inte tänker stanna utan invigningen sänds direkt via länk till min kommun Åsele.

En viss förvåning infann sig. Att Åsele var tidigt ute med digitalisering det har vi mycket att tacka aktiva kulturarbetare och kommunpolitiker för. Att Åsele nu kunde avnjuta invigningen på första parkett inne i värmen i biosalongen har vi flera att tacka för. Utan initiativ från Kulturhusets personal har det inte alls blivit av.

Umeå har 20 personer anställda i sin stab för Kulturhuvudstadsarbetet men en hel mängd volontärer, ideellt arbetande föreningsmänniskor. Så också i vår kommun. Skulle föreningslivet i Åsele under K 14 anteckna allt idéellt arbete i arbetstimmar så kan vi summera vid årets slut.

Innan jag klev på bussen hem så hann jag med utställningen på länsmuséet. Sune Jonssons bilder tillsammans med Tom Juslin skildring av Västerbotten 2013 var helt super. den stora bilden med regnbågen som just är fotad i Åsele var vacker och hoppingivande.

Framme i Åsele lyste marschallerna upp Kulturhuset. Vi går ett spännande år till mötes. Lennart Holmlund fanns med på nyheterna och påpekade att tack vare Norrlandsoperan är det lättare att rekrytera människor till Umeå Universitet.

Vi vill bo där det händer något och jag tycker vi ska vara stolta över allt som händer och allt som vi har i Åsele. Den sammanhållna kalender som nu görs och  där vi lägger in alla vara arrangemang är den rätta vägen att gå mot ett aktivt K14 år i Åsele. Kultur ger tillväxt och glädje!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.