Sagaleden!

Kom hem från dagens skoterträff eller skotermässa i Gafsele och aldrig har då våfflorna varit så frasiga i Gafsele som just i dag. Kan inte riktgt släppa temat skoter. Lokaltidningen har fått sitt skriveri med drygt 1800 tecken  och bild.

Skoterturism är en dela av mina funderingar. När jag tankade på Statoil var det kö med släpvagnsekipage. Skoterturismen blir allt större och kanske exlusivare. Vid gårdagens lokala nyhetssändning visades Skoterträff för tjejer i Saxnäs. Ledarinnan kom från England och träffen gick ut på att bli modig. Att våga köra i obanad djupsnö och våga köra fast.

Turism måste ge inkomster för komuner som satsar. Vi kan inte bara satsa och bygga  utan att tänka in i projektet  hur vi ska få inkomster till kommunen.

SAGALEDEN har vi talat om i flera år. Sagaleden kommer som punkt på dagordningen i det politiska rummet. Sagaleden efter Sagavägen eller kan den få en annan sträckning.

Att investera och bygga ut innebär också arbete med underhåll. I o m det blåsväder som gick förbi tänker man tveklöst att skoterleder ska dras där det inte finns träd. Går inte att tänka så eftersom vi finn i skogslandet. Men nerfallna träd innebär arbete och vem ska göra detta när det gäller, vem ska underhålla.??

 

Vill citera Lomsjö by som arbetat i flera år med att placera ut skärmskydd  ( 14 st )på natursköna platser. Skärmskydden är tänkt att användas både sommar som vintertid. Skoterleden till Borgafjäll passerar Lomsjö och viker av mot Borgafjäll i en riktning och Vilhelmina i en annan. Här har vi en turistisk färdigställd infrastruktur som är öppen för alla, även turist entreprenörer. Brschyr finns på Åsele Turistbyrå och via Lomsjö by hemsida på byaportalen

”Problemet som jag förstår är att det finns få människor längs den tänkta Sagaleden från Åsele till V-mina som kan ta ansvar för röjning och underhåll inklusive regelbunden ledsladdning vintertid. Kan man lösa detta så är det väl bara positivt om fler leder som skapas för vår besöksnäring. Kommunen borde ta större ansvar för att lederna underhålls genom rejäla bidrag till de som gör detta arbete. Jag försöker att med min insats göra nått för bygden jag växt upp i. Grunden för min livsbana lades i denna by och kan jag lämna något tillbaka så känns det bra.

 – Här i Lomsjö har en fastighet med stor mangårdsbyggnad och 5 ha mark sålts till en skotte som bor i Spanien , som avser att starta upp ett turistföretag. De flyttar enligt ryktet upp 20 april och det ska bli intressant att se hur han ska gå till väga med företagandet. Det vi har här att erbjuda är våra 80 sevärdheter i kommunen samt vår natur.

Citat Sven Gunnar Håkansson som byggt alla de skärmskydd som Lomsjö byaförening har placerat ut på natursköna platser lätta att nå både sommar som vinter.

ETT SKÄRMSKYDD VID EN GAMMAL DAMMANLÄGGNING som HAR EN HISTORIA ATT BERÄTTA kan vara mycket värdefullt för besökare! Något att minnas och förstå livet i våra trakter…..

 

Ritning av Rissjödammen upprättad 1928. Notera de omfattande stenarbetena. Ny bäckfåra grävdes för flottningsrännan. Virkesflottningen var av avgörande betydelse för att kunna exploatera skogarna i inlandet.

 

Utdrag ur boken Lomsjöbygden.

 

”1. Vid syneförrättning 1890 beträffande reglering av Rissjön och Lomsjön med Lomsjöån framkom att det redan fanns en damm i Lomsjöns utlopp och att det borde byggas en i Rissjöns utlopp. Av andra handlingar framgår att dammen i Lomsjöns utlopp utfördes på 1870-talet och i utslag 1875 fastställdes dämmningasrätt m.m. Dammen i Rissjöns utlopp synes ha byggts någon gång på 1890-talet. Av handlingarna från insyning av flottleden i Saxvattnet år 1916 framgår att dammen ifråga byggdes samma år. Av handlingarna framgår även att kanal för sjösänkning och flottning byggts minst 50 år tidigare.

 

 

 

2. Åren 1932 och 1933 var de passerade flottgodsmängderna följande i F3 (m3 inom parentes)

 

                                                    1932                           1933

 

Lomsjön 1 (Rissjön)                    0                                 278.861 (7.746)

 

Saxvattnet                                   37.753 (1.046)           125.753 (3.492)

 

Lomsjön 2 (Lomsjön med ån)      49.353 (1.371)           483.962 (13.443)

 

 

”Vinterkampanjen nya skärmskydd fortsätter. Här är sista nya skyddet som ligger mycket vackert vid Rissjödammen med storslagen utsikt mot Klacken och Sulan. Viken utanför är bra gäddvatten och skyddet nås med bil sommartid och några hundra meters promenad. Intill bilparkeringen ligger en av de bättre hjortronmyrarna på trakten”. Citat Sven Gunnar Håkansson

Känner starkt att jag måste besöka Lomsjö bys skärmskydd under denna vintertid.

 

 

 

Bästa vinterhälsningar Sven-Gunnar Håkansson i Lomsjö by i Åsele

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.