Små kommuner är inte sämre!

Vid måndagens fullmäktige möte redogjorde Region 8 representant över Region 8, inlandskommunerna Storuman, Malå, Norsjö Dorotea Åsele Vilhelmina Sorsele …..över utvecklingsmöjligheter och hinder. Väldigt viktig information som jag tog till mig var att de stora centran,  de stora kommunerna som är Stockholm med kranskommuner, de är inte bättre än vi.

Små kommuner har klarat av sin ekonomi och driftat kommunen minst lika bra som de kommuner som växer i befolkning när vi krymper.

Det är inte storleken det beror på och det faktum är att vi i Åsele har ett stort landområde i förhållande till antalet människor. Detta är en resurs inför framtida utmaningar.

I vår kommun som  minskar mest i % så flyttar det in ca 100 personer varje år. Det flyttar ut människor och vi blir äldre och flyttar av en naturlig anledning.

Dit jag vill komma är att vi inte skall låta oss slås ner av denna statestik.

Vi skall bry oss ändå mera och våga sticka ut. Våga visa att vi är faktiskt en väldigt bra kommun att bo och leva i. Vi ska skapa attraktiva centralorter både i Fredrika och Åsele delen som människor minns ifall de skulle åka vägarna förbi.. Visar vi i bild att vi inte bryr oss så blir det väl så i verkligheten också.

 

Vi ska bli en kommun där idéer får växa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.