Vår historia och Våra berättelser och Våra kulturminnen

Vi kan inte leva i det förflutna men vi bär det inom oss. Vår historia och det vi lagrat av minnen genom åren blir allt viktigare ju äldre vi blir. Själv minns jag med fasa när mormor  o farmor o alla andra började berätta om hur det var förr. Då var jag inte alls mottaglig. Nu är ag lite glad över att åtminstone lyssnade med ena örat.

Berättelser är vad som vi behöver för att ta emot alla de turister som vi vill skall komma till vår kommun. Berättelserna som gör skogen och älvarna förståeliga. Att vi kan förmedla vår historia och göra den spännande och intressant. Vi har ett hembygdsområde med en unik samling och vi har ett besöksmål av riksintresse i Torvsjö Kvarnar.

Torvsjö Skogsmuseum är en del av Torvsjö Kvarnar men skogsmuseet får inte stöd av pengar riktade till kulturminnesvård. Anledningen ar att Skogsmuseet är en nybyggd anläggning.

På Åsele bibliotek har det nu berättats berättelser från livet förr. Tre miniutställningar med bilder fotograferade av en 12 åring som fick en lådkamera av sin storebror. Skogsarbetet och timmerflottningen och hur det var att arbeta som kocka i ett kocklag. Berättelserna kommer att fortsätta och med stor säkerhet kommer det att bli en bok. Jag själv är otroligt glad att denna 12 åring är min egen morbror för annars har jag inte fått vara med om och fått ta del av dessa berättelser.

Att det i Hälla by tillverkades den timmerdoning som stod högst i rang över dugliga körredskap.

Att det var billigare och bättre att anställa en kocka i timmerkojan jämfört med att var och en skulle laga sin egen mat.

Att det var olika mått som gällde mellan medarna på timmerdoningarna beroende på i vilken kommun du skulle köra.

Att det fanns 30 tal hästar inom Torvsjö/Insjö som spräng fritt på skogen sommartid men som togs om hand av Kalle hästgetare.

Att det fanns telefonledningar som drogs fritt genom skog och mark och som  bara användes för flottningen.

Att timmerflottarna utmed Ångrmanälven hade med sig en stor amerikakoffert och sålde tablettaskar för 25 öre styck utmed älven.

Studieförbunet Vuxenskolan kommer nu att genom studiecirklar sammanställa denna bok. Kom med du med och berätta din historia.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.