Tänd gatubelysningen!

Efter gårdagens politiska debatt på Kulturhuset som blev längre än planerat var centralorten Åsele väldigt mörk. Trygghet är ett av Åsele kommuns kommunala mål men efter avslutad debatt så kändes det som att nu är det mörkerseendet som skall kopplas på. Mörker behöver inte innebära otrygghet men det är viktigt att se vart jag sätter fötterna när jag går. Träffar jag en människa vill jag kunna se vem det är.

Att spara kan inte innebära att gatlamporna skall kopplas bort och glesas ut där det bor och vistas människor . Ungdomarna på UG fanns utanför lokalen helt i dunkel. Vägen mot parkeringen och min bil var inte på något sätt upplyst.

Vi har fattat beslut i Åsele kommun att spara lampor/energi-ta bort belysningar där människor inte vistas. Utöver det kom ett sparkrav på de större byarna om x antal lampor som skulle vara rättvist fördelade. Lampor släcktes ner och i vissa fall skruvades ur helt o hållet. Åsele Centrums besparingar är märkligast för där bor ända flest människor.

Flera byar visade att de kunde uppnå sparkravet med att tända lite senare och släcka tidigare. Mitt i natten behöver vi inte maxbelysning. Gillades inte för det skulle vara rättvist. Alla skulle göra likadant.

Det vi sparar på elent går snabbt åt i omkostnader för att utföra arbetet. En person kom och markerade vilka lampor som skulle besparas , en annan såg till att det var gjort och den tredje gjorde jobbet. skruvade ur.

Att skapa ett attraktivt Åsele kräver belysning. Belysning – gatubelysning är en sak men vi borde belysa med mera kreativa lösningar. Att ljussätta fasader när det är som mörkast.

Minns i fjol under vårt populära nattöppet vid jul. Efter fyrverkeriet famlade jag i mörker på väg mot bilen vid Konsumparkeringen.

Vi måste tända lamporna ute i byarna och i centrum. Där det bor människor är skall ljuset stråla. Åsele måste sluta famla omkring i mörker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.