ICA tillsammans med LRF genomför MJÖLKLÖFTET…

Vad kostar en liter mjölk? Vad kostar en liter flaskvatten? Flesta av oss har inte ett exakt svar på frågan. ICA  Coops eget märke i mjöldisken är billigast och har transporterats längst. Kor från andra länder som varit med och producerat mjölken till ICA o Coops egna märken går aldrig ut på grönbete.

Är vi beredda att betala en kr extra för en liter svensproducerad mjölk?

Har valt att kopiera artikeln från Svenska Dagbladet. Mjölklöftet är en bit på vägen för att stötta våra bönder.

 

”Det är på Svenska Dagbladets debattsida som LRF och Ica presenterar sitt nya initiativ som ett sätt att stötta krisande mjölkbranschen.

 Med start måndagen den 21 september och sex månader framåt får Icas kunder möjlighet att betala en krona extra när de köper mjölk som oavkortat ska gå till Sveriges mjölkbönder och LRF och Ica räknar med att kampanjen ska ge cirka 100 miljoner kronor, varav Ica står för 25 miljoner kronor.

 LRF i Jämtland drog igång ett liknande initiativ i Jämtland redan 2012, då under namnet ”Mjölk är tjockare än vatten”. Ett senare exempel, som fått stor uppmärksamhet, är dock Centerpartiets kampanj Mjölklöftet om i samma anda handlade om att få folk att betala en extra krona för mjölk.

 På Centerpartiet hoppas och tror man att deras kampanj bidragit och inspirerat LRF och Ica att genomföra initiativet i hela landet.

 – Vi vet ju inte om det är helt och hållet vår förtjänst, men det genomförs nu i hela landet. Vi tycker att det är jätteroligt, säger mediestrategen Karl-Johan Karlsson.

 Han berättar att partiet jobbat ”stenhårt” för att sprida modellen och menar att den togs upp både i nationella men också lokala medier runt om i Sverige. Som en del i kampanjen tog de också fram badges som människor kunde sätta på sin profilbild på Facebook för att stödja kampanjen men även pins och ordnade även möten för att förena handlare och bönder.

 Ungefär ett tjugotal butiker ska ha valt att genomföra mjölklöftet.

 Nu hoppas Centerpartiet att fler butikskedjor följer LRF och Icas exempel.

 – Ica är jättestora, men det är inte hela Sverige. Det finns fler som Coop, Willys och Lidl. Vi vill skicka uppmaningen till de andra kedjorna att ta efter det här goda exemplet. Det finns fler butiker som kan införa mjölklöftet.

 Samtidigt betonar han att detta inte är räddningen för mjölkindustrin, även om det är ett bra steg på vägen.”

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. gerd

    10 öre per liter av en extra krona kommer att gå till mjölkbönderna!! Dags att avsluta bojkotten mot Ryssland som är skäl till böndernas situation. Det kostar mer än det smakar som det hette förr i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.